Sladak pelin
printscreen
Sladak pelin

printscreen

Sladak pelin, Foto: printscreen

Lek za rak postoji, ne samo jedan nego postoji celi niz biljnih lekova koji uspešno leče rak. Ova biljka, slatki pelin, zapravo je neverovatno otkriće u borbi protiv ove smrtonosne bolesti. 

Dakle, prema nedavnim istraživanjima koja su objavljena u „Life Science“, artemisinin – derivat biljke "Sweet wormwood" (Artemisia Annua L., doslovan prevod s engleskog – slatki pelin), a koji je korišćen u kineskoj medicini – može ubiti 98 odsto ćelija raka pluća za manje od 16 sati.

U kombinaciji sa gvožđem, slatki pelin uspeo je da „izbriše“ rak gotovo u potpunosti.

Štaviše, na normalne i zdrave ćelije pluća nije gotovo uopšte bilo uticaja u ovom istraživanju što je, za razliku od hemoterapije, revolucionarno jer hemoterapija osim što ubija loše ćelije raka, ona ubija i zdravo tkivo i tako ozbiljno narušava ljudski organizam.

Artemisinin je u prošlosti bio korišćen kao snažno antimalarijsko sredstvo, ali sada je dokazano da je efikasan i protiv raka. Kada je subjektima u objavljenoj studiji dodano i gvožđe, koje se često nakuplja u tkivu pluća, ali naročito u ćelijama zaraženim rakom, artemisinin je selektivno napadao „loše“ćelije, dok „dobre“ ćelije nije dirao.

„Sve zajedno, naši rezultati dokazuju da artemisininovo ometanje E2F1 transkriptivnog faktora posreduje u zaustavljanju staničnog kruga ćelija raka pluća i predstavlja kritični transkripcijski put kojim artemisinin kontroliše rast reproduktivnih ćelija raka“, kažu u zaključku istraživanja laboratorija za rak Univerziteta u Kaliforniji.

Gvožđe se skuplja u kancerogenim ćelijama sa posebnim receptorima koje im pomažu u deljenju ćelija (zvanim „transferrin“ receptori). Normalne ćelije verovatno imaju ove receptore, ali kancerogene ćelije ih imaju u većim količinama, i prema tome, mogu biti ciljane kombinacijom gvožđa i artemisinina.

Dosad je bilo puno eksperimenata koji dokazuju da artemisinin može efikasno ukloniti bolest u prisutnosti gvožđa. Taj ekstrakt je u Kini korišćen hiljadama godina protiv malarije.

Parazit malarije ne može živeti u prisutnosti artemisinina jer je pun gvožđa.