Jaje Jaja
Profimedia
Jaje Jaja

Profimedia

Jaje Jaja, Foto: Profimedia

Odmalena slušamo mame i bake kako nas upozoravaju da svaku namirnicu pre jela treba dobro oprati. Međutim, mnogi su u dilemi kad dođe red na jaja, pa jedni kategorički tvrde da ih pre prženja i kuvanja treba dobro oprati, dok drugi misle sasvim suprotno. Stručnjaci kažu da ljuska sadrži poseban premaz koji jaje štiti od bakterija.

Voda uništava tu zaštitu, pa jaja nije dobro prati. I mada se mnogi plaše salmonele, ova bakterija je prisutna u jajetu, ako je zaraženo, a ne na površini.

Tako pranje sigurno neće ukloniti bakteriju.Takođe, salmonela se nalazi u celom jajetu, ne kako mnogi misle isključivo u žumancetu, pa vam ne znači ništa ako jedete samo belance u želji da se zaštitite.

U Evropi je zbog svega ovoga pranje jaja pre upotrebe, to jest, pre prodaje u marketima strogo zabranjeno. Ipak, u Americi je druga priča. Tamo važi pravilo da svi prodavci pre nego što izlože jaja moraju da ih operu baš zbog opasnosti od salmonele.

Tagovi

Komentari (3)

Vuki

06.08.2018 20:46

jaja se peru, samo kada se živa koriste..

Predrag

06.08.2018 22:24

Ja ih perem svako veče pred spavanje

vev

07.08.2018 03:19

Ne peru se a i salmonela se ubija kada su dobro skuvana ili ispecena, a imaju ih jaja sa farmi, kod mene u selu nikada niko nije dobio salmonelu, a iz gnezda ih deca uzimaju i ziva popiju! Nek pregledaju cime hrane kokosi na farmama, pa mozda u hrani nadju salmonelu.