Bolovi kičma bubrezi
Profimedia
Bolovi kičma bubrezi

Profimedia

Foto: Profimedia

Ipak, trebalo bi sami da se potrudimo i osluškujemo svoje telo da bismo prepoznali znakove bolesti bubrega.

Ovih 12 narednih simptoma najlakše ćete uočiti, da biste na vreme utvrdili postojanje nekih promena na ovim organima:

Promene u uriniranju

Prvi znak bolesti bubrega može se manifestovati u tome koliko često i koliko količinski urinirate. Takođe možete primetiti i promenu u boji urina, ona može postati tamnija nego inače.

Bol tokom uriniranja

Bol, pečenje i česta potreba za odlaskom do toaleta uglavnom su prvi znaci urinarne infekcije. A ukoliko se ne leči, ona se može proširiti na bubrege i izazvati ozbiljniju bolest.

Krv u urinu

Ukoliko primetite tragove krvi u urinu, obavezno posetite svog lekara. Pojava krvi gotovo sigurno ukazuje na oštećenje bubrege, a u najtežim slučajevima može biti i simptom raka bešike.

Penasta mokraća

Previše mehurića odnosno pene u mokraći takođe može značiti oboljenje bubrega ili bešike.

Naduvenost i oticanje

Ako funkcija bubrega oslabi, jedna količina tečnosti može dospeti u razne delove tela. Ako primetite oticanje nogu, zglobova ili naduvenost u licu i šakama, obratite se lekaru.

Umor i slabost

Zdravi bubrezi luče hormon eritropoetin koji pomaže u proizvodnji kiseonika. Oštećen bubreg stvara manje ovog hormona što na kraju dovodi do smanjenja crvenih krvnih zrnaca, koji kasnije uzrokuju umor i slabost.

Vrtoglavica i manjak koncentracije

Usled nepravilne funkcije bubrega, manje kiseonika stiže u mozak a samim tim i neke moždane funkcije mogu biti usporene.

Osećaj konstantne hladnoće

Bolest bubrega može izazvati anemiju čiji su simptomi osećaj hladnoće bez obzira na to kolika je temperatura u mestu u kom boravite.

Svrab i iritacija kože

Nagli osip, iritacija i preterani svrab su simptomineke vrste bolesti bubrega. Nepravilno funkcionisanje bubrega doprinosi nagomilavanju otpadnih produkata i toksina u organizmu, što dovodi do mnogih problema sa kožom.

Metalni ukus u ustima

Bolest bubrega može izazvati neprijatan ukus u ustima. To se dešava zato što slabo funkcionisanje bubrega dovodi do povećanja nivoa uree u krvi. Urea utiče na stvaranje amonijaka u pljuvačci koji izaizva metalni ukus.

Mučnina i povraćanje

Pošto bubrezi nisu u stanju da filtriraju štetne toksine iz krvi, ovo dovodi do akumulacije prekomerne količine azota u krvotoku. Ovo dalje stimuliše gastrointestinalne mukoze i izaziva mučninu i povraćanje.

Otežano disanje

Kratak dah takođe može biti znak bolesti bubrega. Nepravilno funkcionisanje bubrega dovodi do dodatnog nagomilavanja tečnosti u plućima. Otežano disanje može se javiti kao posledica anemije izazvane problemima sa bubrezima.