Bolest,rak
Profimedia
Bolest,rak

Profimedia

Bolest,rak, Foto: Profimedia

Rak je jedan od vodećih uzroka smrti u svetu i što se ranije otkrije, veće su šanse da se izleči. Upravo zbog toga ne treba da se oslanjate samo na rutinske testove, već treba da i slušate svoje telo.

Šištanje ili teško disanje

Jedan od prvih znakova raka pluća može da se primeti kod pacijenata koji imaju problema sa disanjem. Često krvarenje iz nosa ili pojava masnica ukazuje da se nešto loše dešava sa trombocitima i crvenim krvnim zrncima, što može biti znak leukemije. Vremenom ćelije uništavaju crvena krva zrnca, što narušava sposobnost krvi da prenosi kiseonik.

Hronični kašalj, bol u grudima i slabost

Mnoge vrste raka, uključujući leukemiju i tumor pluća, mogu da izazovu simptome koji imitiraju jak kašalj ili bronhitis. Neki oboleli pacijenti su rekli da su imali bol u grudima koji se protezao od ramena do šaka. Ako osetite da ste neprestano umorni bez razloga, posavetujte se sa doktorom.

Neprestana temperatura ili infekcija

Ovi znakovi mogu ukazivati na leukemiju, rak krvnih zrnaca koji se javlja u koštanoj srži. Leukemija izaziva abnormalni porast belih krvnih zrnaca, što slabi telo i smanjuje sposobnost tela da se bori protiv infekcija.

Iznenadni vrlo bolni menstrualni ciklusi ili krvarenje između ciklusa

Mnoge žene su rekle da je ovo simptom endometrijuma ili raka materice. Ako imate teške menstrualne cikluse, zakažite ultrazvuk.

Otečeni limfni čvorovi ili grudvice na vratu, ispod pazuha ili prepona

Ovo ukazuje na promene u limfnom sistemu, što može biti znak raka. Pacijenti sa rakom pluća primetili su pojavu nadutosti, otoka ili crvenila na licu. Mali tumori na plućima obično blokiraju krvne sudove u grudima, sprečavajući da krv slobodno teče od glave i lica. Postoje različite vrste raka - melanoma, bazocelularni i planocelularni karcinom - zbog čega treba da budete na oprezu i proverite zdravlje ako imate čudne izrasline po telu.

Nadutost ili dobijanje težine u predelu abdomena

Žene koje imaju rak jajnika rekle su da su imale neobjašnjivo nadimanje koje se pojavljivalo iznenada i trajalo dugo. Rektalno krvarenje ili krv u stolici najčešće su rezultat kolorektalnog raka. Krv tokom vršenja nužde je razlog da se obratite doktoru i zakažete kolonoskopiju. Grčevi u stomaku ili uznemireni stomak mogu da ukazuju na rak debelog creva.

Osećaj sitosti i nemogućnost jedenja; bol u stomaku

Ovo takođe može da ukazuje na rak jajnika; žene su rekle da nemaju apetit i da ne mogu da jedu, čak i kada nisu jele duže vreme. Bol u karlici ili stomaku ne treba da se meša sa nadutošću i predstavlja rak jajnika. Takođe, može da označava leukemiju zbog uvećane slezine. Gubitak kilograma je rani znak raka debelog creva i problema sa varenjem. Ovaj rak može da se proširi na jetru, što utiče na apetit i mogućnost da se telo oslobodi štetnih materija i otpada. Problemi sa gutanjem su u uzajamnoj vezi sa jednjakom ili rakom grla i ponekad su rani znak raka pluća, takođe.

Promene na bradavicama

Jedna od najupečatljivijih promena koje žene primete pre raka grudi su promene na bradavicama. One postaju spljoštene, obrnute ili okrenute u stranu. Crvene, bolne ili otečene dojke mogu da ukazuje na upalu i rak dojke. Obratite se lekaru ako imate bilo kakve promene na grudima.

Promene na noktima

Neobjašnjive promene na noktima mogu biti različiti znakovi raka. Braon ili crne fleke ispod noktiju mogu da ukazuju na rak kože, kao i proširenje na krajevima prstiju koji se krive na vrhovima, mogu biti znak raka pluća. Bledi ili beli nokti nekad ukazuju i na rak jetre.

Bol u leđima ili sa donje desne strane

Mnogi pacijenti oboleli od raka kažu da su ovo prvi znakovi raka jetre. Rak dojke takođe pokazuje znake bola u leđima, što se desi kada tumor potisne grudi u nazad ili se proširi na kičmu ili rebra.