Rak pluća
Shutterstock
Rak pluća

Shutterstock

Mnogi otkriju da imaju rak sasvim slučajno, Foto: Shutterstock

Rak pluća je veoma podmukao i teško se leči, zbog toga je veoma bitno da prepoznate prve simptome i da se blagovremeno javite lekaru.

Simptomi raka pluća su različiti i zavise od toga gde je tumor smešten i da li je došlo do metastaza. Nažalost, simptomi neretko izostanu, te lekari kasno dijagnostifikuju bolest, što dovodi do teškog i napornog lečenje. Mnogi prve simptome pripišu umoru ili nedostatku fizičke aktivnosti.

Rak pluća se u ranoj fazi uglavnom otkriva slučajno. Kod 25 odsto obolelih rak je otkriven pri rutinskom RTG snimku pluća ili CT-u. Takvi bolesnici, kod kojih bolest još nije uzela maha često ne navode nikakve simptome ni znakove bolesti.

Ono što može da stvori sumnju jesu problemi s disanjem i kašalj, bol u grudima i iskašljavanje krvi.

Pacijenti povremeno osećaju i bol u ramenu koji se širi niz ruku, a može se dogoditi da ste često promukli ili da imate osećaj kao da vam je teško da govorite.

Ukoliko dođe do metastaze na jednjak, može dovesti do poteškoća pri gutanju (disfagija). Isto tako, ukoliko tumor opstruiše disajne puteve, može doći do apcesa i upale pluća.

Rak pluća koji se proširio na kosti može da porizvede jaku bol na mestima koja su zahvaćena tumorom, a ukoliko je došlo do metastaza na mozgu, pacijent će imati niz neuroloških simptoma koji mogu uključivati smetnje vida, glavobolje, epileptičme napade, ili simptome moždanog udara, kao što su slabost i gubitak osećaja u pojedinim delovima tela.

Nespecifični simptomi koji se mogu naći kod svih oblika raka javljaju se i kod bolesnika s rakom pluća, a uključuju gubitak težine, slabost i umor, a uobičajeni su i psihološki problemi popout razvoja depresije i promene raspoloženje.