Bolovi stomak kamen u bubregu
Profimedia
Bolovi stomak kamen u bubregu

Profimedia

Bolovi stomaku, Foto: Profimedia

Svaki lek može biti i otrov, izreka je koja se pokazala tačnom i ovaj put.

Naime, naučnici su otkrili kako biljni dodaci prehrani koji se često uzimaju kao suplementi za poboljšanje stanja organizma ne samo da mogu biti opasni, već mogu i izazvati rak, piše „Aj-Ef-El sajens“.

Biljni dodaci koji sadrže AA kiselinu (arahidonska kiselina) povezni s karcinomom jetre iz uzoraka prikupljenih u bolnicama širom sveta.

AA kiselina se najčešće nalazi u vrstama biljaka koje u homeopatiji olakšavaju začeće ili ubrzavaju procese zaceljivanja.

Studija objavljena u časopisu „Sajens translejšen medisin“ otkrila je kako je čak 78 posto uzoraka raka prikupljenih u Tajvanu ima razlikovnu mutaciju povezanu s izloženosti AA kiseline.

Naučni tim pregledao je 98 posto uzoraka hepatocelularnog karcinoma, najčešćeg tipa raka jetre i najčešćeg uzroka smrti kod ljudi s cirozom.

U Kini je pronađeno oko 47 odsto uzoraka s „potpisima“ AA mutacije, u Koreji oko 13 odsto, dok vrednosti za SAD i Evropu iznose oko 4,8 posto.

Manja učestalost slučajeva veze između karcinoma i AA kiselina iz biljnih dodataka u zapadnom svetu objašnjava se time što se u tim delovima sveta manje troše biljni suplementi s tim sastavom.

Naučnici sada apeluju na strožu kontrolu biljnih lekova, provere sastava suplemenata pre kupovine i stavljanja oznake upozorenja na proizvod, a neki se čak zalažu i za potpunu zabranu tih dodataka.

Međutim, kako je tržište alternativnih lekova u državama često posve neregularno, čini se kako je tako nešto nemoguće očekivati.

Jedno jelo od kojeg se dobija rak jetre

Doktor na Tajlandu pokrenuo je novu kampanju kojom pokušava da spreči ljude da jedu lokalno jelo koje ih može ubiti.

Podstaknut smrtnim slučajevima svojih pacijenata, pokušava da edukuje ljude da postoje ogromne opasnosti od konzumiranja obožavanog delikatesa koja sadrži sirovu ribu.

Jelo je poznato pod nazivom koi pla, a taj jeftin obrok priprema se mlevenjem sirove ribe i mešanjem sa začinima i limunovim sokom i posebno je popularno u najsiromašnijoj regiji Tajlanda, Isanu.

Jedu ga milioni ljudi, a dokazano je kako može imati smrtonosnu nuspojavu — može uzrokovati pojavu raka jetre kod onih koji ga jedu.

Bizarno velika pojava raka jetre u regiji

Problem nije u sirovoj ribi, već u parazitskim crvima koji često žive u njima. Ti su paraziti toliko rasprostranjeni, a jelo toliko popularno, da je učestalost raka jetre u pokrajini Isaan bizarno visoka.

U stvari, odgovorna je za oko 50 odsto svih malignih oboljenja muškaraca u Isanu, u poređenju s pojavom raka jetre u svetu kod muškaraca — koja iznosi 10 odsto.

Međutim, nije lako uveriti ljude da se podvrgnu testovima, kao što ih nije lako uveriti da ih njihovo voljeno jelo sasvim sigurno ubija ili im barem značajno skraćuje život.

Tradicionalno se odupiru promenama, kao i jednostavnom načinu zaštite svog zdravlja — kuvanjem ribe, što dokazano ubija parazite, ali i uništava toliko poznat ukus.

Komentari (1)

VladimirR

28.05.2018 22:26

Slaninica i luk su lek opšte prakse!