tužan zabrinut muškarac na krevetu
Profimedia
tužan zabrinut muškarac na krevetu

Profimedia

Foto: Profimedia

Rak je veoma podmukla bolest, a jedini način da se izlečite jeste da bolest otkrijete u ranoj fazi. Nažalost, mnogi početni simptomi bolesti lako mogu da budu pripisani nečem drugom - tipa umoru ili nedovoljnoj fizičkoj aktivnosti. Zbog toga mnogi ne reaguju na prve znake bolesti i odu kod lekara već kad bude kasno. Isto tako, čak i oni koji odu kod lekara ne žele da pričaju o tim simptomima, jer ne žele da zamaraju lekara "glupostima". Nažalost, neretko se ispostavi da su upravo ti prvi umori, nesanice, bolovi...bili simptomi začetka maligne bolesti u organizmu.

Problemi sa mokrenjem

Problemi sa mokrenjem neretko se javljaju kod starijih muškaraca. Imaju sve češći nagon za mokrenjem, i to uglavnom tokom noći. Takođe, otežano mokre i osećaju kao da do kraja ne mogu da isprazne bešiku. Iako vam možda sve ovo deluje kao obična urinarna infekcija, moguće je da se iza ovih simptoma kriju ozbiljni problemi sa prostatom ili pak tumor. Zbog toga se savetuje da se što pre javite urologu.

Krv na gaćama

Muškarci često imaju problem sa hemoroidima, te kada vide krv na donjem vešu ili tragove u stolici pomisle da su hemoroidi ponovo odradili svoje. Međutim, ovo isto tako može biti i znak malignih promena na debelom crevu. Konsultujte lekara.

Gledaj svoje "loptice"

Kao što bi trebalo da žene jednom mesečno vrše samopregled dojki, tako bi trebalo da muškarci vrše pregled testisa. Ukoliko primetite promene u veličini, da vam je jedan testis manji ili već od drugog, čudne kvržice pod testisima ili da vam je ceo testis tvrd pod prstima, odmah se javite lekaru.

Teškoće s gutanjem

Teškoće sa gutanjem takođe mogu biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema, te nemojte to pripisivati kojoj cigareti više, ili preglasnim pevanjem u kafani. Ukoliko uz ove poteškoće dođe i do gubitka glasa, odmah se obratite lekaru.

Kiselina

Jaka hrana i previše alkohola mogu da izazovu pojačanu kiselinu. Međutim, ukoliko ovaj problem ne nestane onda kada promenite ishranu i navike, odmah se obratite lekaru.

Umor

Mnogi tumori uzrokuju umor bez obzira na to koliko se odmarali. Ali umor je znak i mnogih drugih bolesti poput dijabetesa, anemije, multiple skleroze, endokarditisa, usporenog rada štitne žledze, depresije, a sam po sebi nije znak bolesti, već tek ako je udružen s drugim simptomima.