Impotencija
Shutterstock
Impotencija

Shutterstock

Impotencija, Foto: Shutterstock

Stručnjaci upozoravaju da bi malo poznata bakterija, koja uzrokuje polno prenosivu infekciju, a za posledicu može imati neplodnost, mogla postati nova superbakterija, otporna na većinu antibiotika, prenosi "The Independent".

Gonoreja 21. veka

Lekarima i javnosti preporučuje se da istraže bakteriju Mycoplasma genitalium (MG), za koju je Britansko udruženje za seksualno zdravlje i HIV upozorilo da će "bez sumnje izazvati veliku opasnost" ako ostane neistražena.

Bakterija može uzrokovati upalu mokraćne cevi kod muškaraca, te izazvati iscedak iz penisa i bol pri mokrenju. Kod žena ona uzrokuje upalu reproduktivnih organa poput materice ili jajovoda, izazivajući bol i ponekad krvarenje.

Bolest je trenutno češća od gonoreje te pogađa oko dva posto britanske populacije, a u nekim visokorizičnim grupama premašuje čak i hlamidiju.

Uprkos tome, nedavno osmišljeni testovi dijagnoze bolesti još nisu dostupni u svim klinikama za seksualno i reproduktivno zdravlje, upozoravaju iz Udruženja, koje je već izdalo novi vodič vezan uz lečenje infekcije.

Opasnosti nedelotvornog i zakasnelog lečenja

Simptomi bolesti slični su simptomima ostalih polnih bolesti, zbog čega bolest vrlo lako može ostati neprimećena i neizlečena.

Bolest može dovesti do upalne bolesti koja se trenutno može izlečiti antibioticima. No, ako otpornost MG-a na antibiotike nastavi da jača, to bi moglo ugroziti plodnost oko 3.000 žena godišnje u Velikoj Britaniji.

Upozorenja su stigla mesecima nakon što je kod jednog muškarca u Britaniji dijagnostikovan prvi slučaj "supergonoreje", jedne od varijanti bolesti otporne na sve poznate antibiotike.

MG je prvi put dijagnostikovan u Britaniji 80-ih godina, a vrlo teško ga je izlečiti.

Preporuka obaveznog testiranja

Predsednik Britanskog udruženja za seksualno zdravlje i HIV Olven Vilijams izneo je zabrinjavajući podatak po kojem tek jedan od deset voditelja klinika ima potpune informacije o teškim posledicama nepravilnog lečenja bolesti, posebno kod mladih žena.

Helen Fifer, savetnica za mikrobiologiju u Zavodu za javno zdravstvo Engleske (PHE), dodala je da preporučuje testiranje u lokalnoj seksualnoj klinici svakome ko oseti simptome bolesti. Na kraju je ustvrdila da se svako može zaštititi od bolesti redovnom i pravilnom upotrebom kondoma, kako s novim, tako i usputnim partnerima, piše "The Independent".