komarac
Profimedia
komarac

Profimedia

komarac, Foto: Profimedia

Sa dolaskom toplijih dana, veliki problem u domu stvaraju razni insekti - muve, bubašvabe i komarci, i veoma ih se teško rešiti jednom kad uđu u kuću.

Mnogi u tom slučaju obično zovu istrebljivače kada primete ove bube u domu, ali postoji jednostavan način kako ih sami možete eliminisati.Potrebno je:

- pola šolje biljnog ulja
- pola šolje nekog šampona
- pola šolje sirćeta

Priprema:

Sve sastojke dodajte u sprej bocu i dobro pomešajte, a zatim poprskajte razne površine u vašem domu. Mešavina nije toksična i sigurna je za korišćenje oko dece i kućnih ljubimaca, a veoma je efikasna protiv buba bilo koje vrste.Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO) komarci su krivci za prenošenje najvećeg broja najsmrtonosnijih bolesti kao što su malarija i nekoliko opasnih vrsta gripa.

Jedan komarac može biti težak od 2,5 pa sve do 10 miligrama, brzina leta im je obično od 1.5 do 2.5 km/h.

Primarno se hrane biljnim nektarom za dobijanje energije potrebne za let dok se ženke hrane krvlju, ali ne zbog hrane, već kao izvor belančevina nužnih za razvoj jaja.Mužjaci komarca nikada ne sisaju krv, to rade ženke, koje prilikom hranjenja usisaju samo oko 0,01 ml krvi.

Ženke jaja polažu i do pet puta godišnje, a prilikom jednog polaganja mogu položiti od 150 do 400 jaja. Mužjaci komarca obično žive oko sedam dana, dok ženke mogu živeti i do 3 nedelje. 

Postoji nekoliko razloga zašto komarci više grizu određene ljude. Naučnici su došli do saznanja da komarci češće grizu deblje ljude, jer proizvode više CO2. Na meti su i pivopije i trudnice.