Grlo Prehlada Štitna žlezda
Shutterstock
Grlo Prehlada Štitna žlezda

Shutterstock

Grlo Prehlada Štitna žlezda, Foto: Shutterstock

Endokrinolog Kliničkog centra Srbije objašnjava ulogu tiroidnih hormona i kako njihov poremećaj utiče na mozak u starosti, a kako na trudnoću i začeće.

Veliki nedostatak hormona štitaste žlezde u starosti može da uzrokuje pojavu demencije, ali je i demencija u nekim slučajevima uzrok stvaranja viška ovih hormona. Ovo stanje se najčešće ne prepoznaje, jer se simptomi koje uzrokuje disbalans tiroidnih hormona pripisuju prirodnom procesu starenja, a ne bolesti štitaste žlezde.

Naime, iako problemi sa koncentracijom, pamćenjem, usporenošću, lupanjem srca i teškim penjanjem uz stepenice mogu da budu posledica starenja, oni su neretko i znaci poremećaja funkcije štitaste žlezde.

U intervjuu profesor dr Miloš Žarković, endokrinolog Kliničkog centra Srbije, kaže da se simptomi, kao i posledice, poremećaja funkcije tiroide razlikuju od toga da li je do njega došlo u detinjstvu, trudnoći, zrelim godinama ili kasnijem životnom dobu:

- Kod dece se disbalans hormona štitaste žlezde uočava jer dolazi do problema u rastu i razvoju. Kod žena u reproduktivnom periodu takođe se često misli na zdravlje štitaste žlezde, dok su kod onih u srednjim godinama simptomi takvi da uzrokuju konkretne probleme. U starosti ih je najteže izdvojiti i prepoznati, jer postoje i druge bolesti, a i prirodno opadaju sposobnosti razmišljanja i rasuđivanja.

Koji simptomi bi u starosti trebalo da upute na analizu hormona štitaste žlezde?

- Poremećaji srčanog ritma kojima se ne zna uzrok, gubitak težine, promene raspoloženja i preznojavanje mogu da budu skopčani sa viškom hormona ili hipertiroidizmom. S druge strane manjak hormona može do dovede do problema sa koncentracijom, pamćenjem, zamorom, usporenošću. Teža posledica deficita hormona uzrokuje osim demencije i pojavu psihoza, takozvano miksedemsko ludilo, ali se ovo veoma retko viđa. Ipak, ova stanja su reverzibilna, odnosno izlečiva kada se uvedu lekovi za nadoknadu hormona.

Koja je uloga tiroidnih hormona?

- Štitna žlezda luči hormon tiroksin i u nešto maloj količini trijodtironin. Ovi hormoni su direktno odgovorni za pravilno funkcionisanje mozga i kompletnog metabolizma. Njihov deficit može da nastane već po rođenju što je nekada rezultiralo pojavom kretenizma. Danas je ovaj težak poremećaj iskorenjen jer se već tri decenije radi neonatalni skrinig, i sva deca se testiraju, pa lekar ima dve nedelje na raspolaganju da uvede terapiju ako je potrebna, a kojom se otklanjaju sve razvojne tegobe.