kafa sa mlekom
Profimedia.rs
kafa sa mlekom

Profimedia.rs

kafa sa mlekom, Foto: Profimedia.rs

Neke namirnice se jednostavno obožavaju. Kad su zajedno, one su najzdravije, dok neke druge kombinacije, koje najviše volimo, uopšte ne treba da jedemo u paketu. Jogurt sa integralnim žitaricama za doručak i sir sa šunkom za večeru deo su vašeg svakodnevnog jelovnika? Pijete kafu s mlekom? E pa, mnogo grešite, jer upravo ove kombinacije nisu dobre za vaše zdravlje.

Loše kombinacije hrane

Jogurt i intergralne žitarice

Apsorpcija kalcijuma, koja jogurt čini dragocenom namirnicom, smanjena je zbog oksalata koje sadrže integralni proizvodi. Ako volite mekinje, nastavite da ih uzimate, ali ne u kombinaciji s mlekom ili jogurtom. Kombinacija sira ili jogurta i namirnica bogatih oksalatima (kakao, spanać, suve šljive) takođe nije dobra.

Mleko i kafa

Osećaj težine u želucu ujutro često je posledica bele kafe. Kafa sadrži niz kiselina, među kojima kofeinsku, koje menjaju belančevine iz mleka i stvaraju velike ugruške kazeina, koji su teško vare. Još je gori kapućino: mlečna pena još više menja belančevine. Ako baš ne možete da se odreknete bele kafe, pijte je uz hleb ili keks, jer oni smanjuju ugruške.

Sir i šunka

Gurmanska kombinacija, ali da li je zdrava? Ne baš, jer sir sadrži kalcijum, a salame gvožđe. I jedni i drugi prolaze kroz creva vezani za iste belančevine. Zamislite voz za hiljadu putnika u koji ste ukrcali njih 1.500. Neko će svakako stajati. Isto se događa gvožđu i kalcijumu ako ih unesemo istovremeno: belančevine će zbog uticaja gvožđa uspeti da prenesu samo jedan deo kalcijuma, pa on ostaje neiskorišćen.

Sir

Profimedia.rs

Sir, Foto: Profimedia.rs

Dobre kombinacije hrane

Šnicla i zelena salata sa limunom

Vitamini C i A iz salate pomažu organizmu da pobedi štetna jedinjenja iz pržene masnoće, među kojima su slobodni radikali, odgovorni za oštećenje ćelija, ali i za stvaranje bora.

Ipak, zabluda je da salata začinjena limunom može na neki način apsorbovati masnoću od prženja: količina masnoće i kalorija ostaje ista.

Pasulj i mladi luk

Gvožđe iz pasulja, radiča i kupusa bolje se apsorbuje u kombinaciji s vitaminom C, kojeg najviše ima u mladim percima luka. Zato uz pasulj ili sočivo pojedite salatu od svežeg sezonskog povrća.

Šargarepa i ulje

Namirnice bogate karotenom i vitaminima A (spanać i radič), E (kupus i zelena salata) i K (paradajz) uvek treba začiniti uljem. Jer da bi ih organizam apsorbovao, moraju se otopiti upravo u masnoći. Ako više volite prirodno povrće, jedite ga uz jelo koje sadrži masnoće, recimo uz testeninu s mesnim umakom.