Lekar pacijent
profimedia
Lekar pacijent

profimedia

Foto: profimedia

Ljudi koji godinama idu istom lekaru mogu živeti duže, pokazalo je novo međunarodno istraživanje.

"Imali smo devet različitih zemalja na četiri različita kontinenta - u raznim zdravstvenim sustavima. Stoga mislimo da se ne radi o uticaju sredine ili kulture nego da se radi o ljudskom faktoru", kazao je voditelj istraživanja dr. Denis Pereira Grej iz zdravstvene ustanove St. Leonard’s u britanskom Egzeteru.

"Mislimo da to deluje na dva načina. Pre svega pacijenti razgovaraju s lekarima koje poznaju i kojima lakše veruju” čak i kad se radi o neugodnim pitanjima, kaže dr. Grej. “A isto tako lekar bolje razume i ima bolje informacije i može prilagoditi savet koji daje određenom pacijentu”.

Ranija istraživanja pokazala su da su pacijenti zadovoljniji kada odlaze istom lekaru opšte prakse dugo vremena i takav kontinuitet zdravstvenog doba dovodi do veće verovatnoće da slede uputstva lekara i manje verovatnoće da završe u bolnici, napisao je tim istraživača u radu objavljenom u časopisu BMJ Open.

Kako bi proverili uticaj li kontinuitet zdravstvenog stanja i na mortalitet i stopu smrtnosti proučili su 22 studije koje su obuhvatile lekare opšte prakse kao i specijaliste. U 18 studija otkriveno je da je duži kontinuitet zdravstvenog stanja bio povezan s nižim mortalitetom, u tri nije pronađena nikakva veza, a u jednoj studiji, koja je bila temeljena na broju zahteva za isplatom osiguranja, utvrđeno je da duži kontinuitet prati veća smrtnost.

“U istoj studiji podaci dobijeni od pacijenata pokazivali su da je duži kontinuitet posećivanja istog lekara povezan s nižim stopama smrtnosti”, napomenuli su autori. “To naglašava interpersonalni odnos pacijenta i lekara, a proračuni na temelju predanih zahteva za odštetom daju samo odnos broja kontakta s lekarom i smrtnosti, a ne mere izravno kvalitetu odnosa".

S obzirom na široke varijacije među studijama nije bilo moguće kombinirati podatke kako bi se kvantifikovao ukupni učinak kontinuiteta zdravstvene skrbi na mortalitet.

Rezultati ovog istraživanja upućuju na to da bi zdravstveni sustavi u svijetu trebali kao prioritetno tretirati osiguravanje konntinuiteta zdravstvene skrbi, ističe dr. Grej.