Šećer razmnožava Kandidu
Shutterstock
Šećer razmnožava Kandidu

Shutterstock

Šećer razmnožava Kandidu, Foto: Shutterstock

Iako kandida živi u našem organizmu, može da nastane ogroman problem ukoliko njen broj pređe granicu normale. Problemi sa varenjem i učestalom stolicom verovatno vam ukazuju na kandidu u digestivnom traktu, a svrab, crvenilo i beličaste naslage ukazuju na onu koje se većina žena plaši - vaginalnu kandidu.

O tome šta ona predstavlja, koji su faktori rizika i kako se leči, govori primarijus dr Miroslav Ivić, specijalista ginekologije i akušerstva i načelnik ginekološko-akušerskog odeljenja u Negotinu. Takođe, kandida može da se pojavi i na koži, ali i na sluzokoži unutrašnjih organa, a njen najveći pokretač je šećer.

Kod koga se češće javlja?

Kandidu mogu dobiti svi, ali su žene podobnije od muškaraca.

- Trudnice

- Deca, naročito u grlu i nosu.

- Mlađa deca i bebe zbog povećane količine unosa mleka i kod njih se pojavljuje i u crevima.

- Stariji, zbog prekomerne upotrebe antibiotika

Šta je kandida?

Prvo što treba da znate jeste to da je kandida gljivica koja se normalno nalazi u digestivnom sistemu čoveka (creva, želudac i jednjak), ali da njen uvećan broj u organizmu može da izazove oboljenje sluzokože i kože.

- Infekcija može da se pojavi spolja i to na bilo kojem delu kože, ali i unutar organizma u sluzokoži unutrašnjih organa. Ona je opasna i za muškarce i za žene, a javlja se u sluzokoži grla, nosa, uva, usne duplje. Takođe i na organima za disanje i digestivnom traktu. Žene najčešće pate od vaginalne kandide. U trudnoći je normalno da se pojavi zbog uvećane unutrašnje flore, gde kisela sredina prelazi u baznu i tada treba da se leči. Kod žena koje nisu u drugom stanju, i najmanja količina kandide ne sme da se zanemari - kaže dr Miroslav Ivić.

Uzroci nastanka i faktori rizika

Da bi došlo do infekcije, moraju da se stvore uslovi za njen rast i razmnožavanje. Kandida najviše voli šećer, ali uzrok može da bude i pad imuniteta. Tada organizam nije u stanju da održi populaciju kandide na normalnom nivou.

- Šećer je najbolja podloga za razvoj gljivica i prekomerni unos može da poremeti pH vrednost. Takođe i veliki unos antibiotika, zbog toga se uvek uz antibiotik preporučuje i nešto protiv gljivica. Ne treba zanemariti ni dobijanje kandide polnim putem gde i muškarac i žena mogu da je dobiju - kaže naš sagovornik.

Savet plus

- Jesti hranu koja naginje ka kiseloj sredini - voće i povrće

- Jačati imunitet

- Uvesti sportsku aktivnost i biti što više na čistom vazduhu

- Smanjiti unos nikotina

 Simptomi

Opšti simptomi kandide mogu da se manifestuju kroz umor, nedostatak snage, depresije, glavobolje ili mokraćne infekcije, kao i kroz svrab, crvenilo i beličaste naslage.

Probavni 

- gasovi, nadutost, učestali zatvor ili prolivi, probavne smetnje, grčevi u crevima

Respiratorni

- sekret iz nosne šupljine koji se cedi po zadnjem delu ždrela, čest kašalj, bol u grlu

Genitalni

Kod žena se javljaju peckanje, crvenilo i svrab polnog organa i pojačan sekret. Nakon odnosa može da se pojavi i bol. Kod muškaraca se uglavnom ne javljaju simptomi, ali u nekim slučajevima mogu da se jave bele naslage na glansu penisa i prepucijumu.

Kožni

ekcem, peckanje, osip, infekcije drugim vrstama gljivica

Prirodna terapija za Kandidu

Shutterstock

Prirodna terapija za Kandidu, Foto: Shutterstock

Lečenje

- Bitno je sistematsko lečenje za sve vrste kandide, a uglavnom se koriste antimikotični lekovi. Za vaginalnu idu i vaginalete, kao i ispiranje rastvorom sode bikarbone. Mora se nositi pamučni veš, a terapija traje oko sedam dana nakon čega opet treba doći na kontrolu. Bitno je da osoba bude uporna! Ukoliko imate partnera, mora da postoji obostrano lečenje, u suprotnom kandida se vraća. Uz sve ovo mora da se smanji unos šećera i mleka i da se pojača ishrana na bazi antioksidanata - kaže dr Ivić.

Prirodna terapija

Veoma je važno jačati organizam! Zato naši stari preporučuju čaj od peršuna, ulje od divljeg origana, ali i mešavinu cvekle, limuna i šargarepe koju treba napraviti i jesti svakodnevno.