Putovanje, odmor, letovanje
Stock
Porodica Porodično putovanje Automobil

Shutterstock

Porodično putovanje, Foto: Shutterstock

Iako je u trenucima opuštanja teško obuzdati nagone za kupovinom, ponekad je važno "stati na loptu" i ne prepustiti se stihiji.

Za mnoge je godišnji odmor vreme u kojem potroše više novca nego što bi želeli. 

Ovo su neki od načina kako i na godišnjem odmoru možete da uštedite:

1. Alternativni pravci u saobraćaju

Želite li da uštedite na putarini, na more se uputite starim putevima umesto autoputem.

2. Izbegavajte skupe restorane i kafiće

Dobro je poznato kako su u mnogim ugostiteljskim objektima na moru cene previsoke. Stoga birajte jeftinije, ali kvalitetne opcije.

3. Ne iznajmljujte ležaljke i suncobrane na plaži

Na plažu valja doći dobro pripremljen. Predlažemo da suncobrane i manje ležaljke ponesete sa sobom kako ne bi nepotrebno trošili novac.

4. Ponesite hranu i piće sa sobom

Mnogi trgovački lanci na moru imaju previsoke cene. Stoga nije loše poneti najvažnije namirnice sa sobom.

5. Ne kupujte na štandovima

Iako vam se u prvi mah čini da se na štandovima ne može puno potrošiti, malo po malo, vaš novčanik je sve tanji.

leto letovanje more porodica

Stock

leto letovanje more porodica, Foto: Stock

PUTOVANJE U SOPSTVENOM ARANŽMANU

Oni koji u svom aranžmanu automobilom kreću na more, moraju da misle o svemu. Putarinama, gorivu, međunarodnim dozvolama, ovlašćenjima, zelenom kartonu, dodatnoj opremi u automobilu.

Pravila su svuda slična, ali postoje male razlike koje bi svako pre nego što krene na put trebalo da zna. Na primer, kada se ide za Grčku, preko Makedonije, obavezan je zeleni karton. U Grčkoj i Hrvatskoj takva isprava nije potrebna.

Zeleni karton, kao prepis polise osiguranja, traži se samo u zemljama koje nisu članice EU, dakle u BiH i Makedoniji. Vadi se u osiguravajućoj kući, kao i u svim poslovnicama AMSS.

Međutim, dok je za Grčku, Crnu Goru i Makedoniju potrebno imati protivpožarni aparat u automobilu, za Hrvatsku nije neophodan. Za vožnju kroz Hrvatsku kao i za Crnu Goru nije potrebna ni međunarodna dozvola.

Putno zdravstveno osiguranje nije neophodno ni za jednu od ovih zemalja, kao ni članstvo u AMSS, ali je i jedno i drugo i te kako poželjno ukoliko želite da na miru uživate u godišnjem odmoru.