Kupovina Samousluga Povrće Životne namirnice
Profimedia
Kupovina Samousluga Povrće Životne namirnice

Profimedia

Kupovina Samousluga Povrće Životne namirnice, Foto: Profimedia

Nažalost, danas svi mi konstantno moramo razmišljati o svojoj nestabilnoj finansijskoj situaciji, o tome kako se uspešno “pokriti” od plate do plate. A u tom procesu, neretko, čak i ishrana dolazi na reviziju. Istina, za zdravu ishranu treba imati i nešto dublji džep. Međutim ipak nije sve tako crno, čak se i uz nešto skromniji kućni budžet i malo strateškog razmišljanja možete hraniti zdravo, a u svom tom procesu čak i ostvariti ušteda. Zato vam donosimo ovih nekoliko jednostavnih trikova i strateških ideja koje će osvežiti vaš kućni budžet, a pritom na sto staviti zdrave namirnice.

Izbegavajte unapred upakovano povrće i voće

U zadnjih nekoliko godina primetan je trend da se povrće i voće prodaje u već unapred zapakovanoj ambalaži. Ovo je nešto što blagajnicima uveliko olakšava posao, ali za nas kao potrošače nije previše dobro. Pre svega nikad niste sigurni šta dobijate u pakovanju, uvek postoji mogućnost da je voće nedozrelo i tvrdo, a da je povrće već uvelo. Sigurno smo se svi našli u ovoj situaciji. Uz to, na taj način najverovatnije kupujete više nego što vam je u stvari potrebno. Zato se radije opredelite za opciju kupovanja na meru i to od pouzdanih proizvođača. Uvek ćete dobiti željenu količinu, a istovremeno ćete moći da proverite kvalitet voća i povrća.

Isti princip možete primeniti na kupovanje začina, semenki, celih zrna žitarica, orašastih plodova, sušenog voća i slično.

Napravite zalihe dugotrajnih namirnica

Uvek je dobra ideja napraviti manje zalihe dugotrajnih namirnica. Mnogi proizvodi imaju periode kada im je cena najpovoljnija i polako raste kako se zalihe privode kraju. Zato ako ste u mogućnosti uvek iskoristite dobru priliku. Krompir i pasulj su verovatno najbolji primeri za to. Domaći krompir je hranjiv, cenom je uglavnom pristupačan i može da se pripremi na nebrojeno mnogo načina. Isto važi i za pasulj. A uz sve to, ne zahtevaju posebne uslove čuvanja.

Testenina, konzervirana hrana, suncokretovo ulje, so i šećer su još neke od namirnica koje mogu dugo stajati i ne zahtevaju neke posebne načine čuvanja. Pa zato ako ulovite neki dobar popust – iskoristite ga! Ali uvek pripazite na rok trajanja. Trgovine često na popust znaju stavljati namirnice kojima vrlo brzo ističe rok trajanja kako bi ih se brzo rešili. Tako da je to nešto o čemu uvek morate voditi računa.

Još samo jedan mali savet za trošenje namirnica iz zalihe. Bitno je da uvek prvo trošite namirnice koje ste ranije kupili. Ako recimo uvek prvo trošite ulje koje ste tek nedavno kupili, onom starom će isteći rok trajanja i ostaćete na gubitku.

Maslinovo ulje

shutterstock

Maslinovo ulje, Foto: shutterstock

Jedite više ribe

Po preporuci nutricionista i lekara, riba bi se najmanje dva puta nedeljno trebala naći na našem jelovniku. Osim što je bogata vitaminima iz B grupe, odličan je izvor masnih omega 3 kiselina koje igraju važnu ulogu u očuvanju krvnih sudova i srca. Takođe sadrži i seratonin – mnogima poznatiji kao hormon sreće. Ribu je moguće pripremiti na mnogo načina, a najekonomičnije je kupovati je u smrznutom pakovanju.

Savladajte veštinu pečenja hleba

Sigurno ste nebrojeno puta kupili loš hleb koji je već do večernjih sati izgubio mekoću ili se počeo drobiti. Ništa čudno, ovo je problem masovne proizvodnje prilikom koje se koriste loši, pa čak i upitni sastojci. Što se hleba i generalno peciva tiče, količina aditiva u pekarskim proizvodima kod nas još nije na tako zabrinjavajućem nivou kao u zapadnoj Evropi, a kako će biti u budućnosti – ne možemo znati. Zato je preporučljivo da savladate veštinu pripreme svoga hleba. Za mešenje hleba vam neće trebati nikakvi skupi niti retki sastojci, a recepte možete naći na internetu. Osim što se radi o ekonomičnom potezu, vaš hleb će biti gušći, zasitiji, zdraviji, mnogo kvalitetniji i kao takav će vam moći potrajati i po nekoliko dana. A kao bonus, znaćete sve njegove sastojke.

Vrste hleba hleb

Alo!/Masanori Jošida

Vrste hleba hleb, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Selektivno kupujte meso

Meso je uglavnom najveći kamen spoticanja što se uklapanja u kućni budžet tiče. Cenovno nije baš povoljno, a navikli smo da ga dosta jedemo. Zato je najbolje odlučiti se na mlevenu junetinu koja je povoljnija od odrezaka. S relativno malom količinom mlevene junetine možete napraviti odlična i ukusna jela poput ćufti, čilija sa mesom i pasuljem, bolonjez umaka, pljeskavica, tortilje i sl. Naravno, recepata za pripremu i ideja za serviranje vam neće zafaliti.

Što se piletine tiče, belo meso tj. pileća prsa, su bez sumnje najtraženija i najpoželjnija pa samim tim i više koštaju. Zato se radije možete opredeliti za batake sa karabatacima koji neće ostaviti previše traga na vašem kućnom budžetu, a istovremeno su odlični za održavanje dobre linije.

Zaključak

Ukoliko budete sledili ovih nekoliko jednostavnih saveta i ideja vrlo brzo ćete primetiti pozitivne promene na svom kućnom budžetu. Naravno uštede neće biti astronomske jel takve i ne mogu biti. Ali generalno, usvajajući ove dobre strateške navike pri kupovini namirnica, kraj meseca ćete nesumnjivo dočekati sa više novca u novčaniku.

 

Komentari (1)

Цицка

10.09.2018 18:55

Dobri su ALO saveti ali jesti sveze voce i povrce u manjim kolicinama je melem i izbor br. 1 , riba na zaru narocito haringa je fenomenalna , kada se nadjete u prilici da vidite jeftiniji dimljeni losos obavezno ga kupiti i stedeti ga prilkom jela iako moze sve da se pojede kao da je sadoled a treba po jedan slajs bice dovoljan za jedan obrok . Onda mozete na vlaznu gazu postaviti zito ili neke druge semenke i cim proklijaju da i to pojedete umesto hleba, otkrila sam jedan takav hleb Valje