Nemojte da jedete med ako patite od ovih bolesti!
Med je sastavljen, prvenstveno, od vode i dva šećera: fruktoze i glukoze. Takođe sadrži tragove:
-e nzima
- amino-kiselina
- B vitamina
- Vitamina C
- minerala
- antioksidanata
Mnogi od antioksidanata pronađenih u medu klasifikuju se kao flavonoidi. Flavonoidi imaju antiinflamatorna svojstva, koja mogu pružiti neke zdravstvene prednosti. Tačan sastav meda varira u zavisnosti od njegovog porekla. Postoji više od 300 vrsta meda, uključujući:
- lucerku
- tupelo med
- zlatni cvet
- eukaliptus
Umereno sa korišćenjem meda
Svaka sorta meda ima posebnu boju i ukus. Na primer, heljda med je popularan tamni med koji je poznat po ukusu malti. Vatrogasni med je svetlosna sorta koja je skoro prozirna u boji i ima ukus čaja.
Bez obzira koji tip volite, svaka vrsta meda može izazvati nivo šećera u krvi.
Koji su nedostaci meda?
Med je prepun kalorija i na oko 22 kalorija po kašičici. Ne preporučuje se bebama mlađim od godinu dana zato što sadrži bakterije koji mogu izazvati botulizam kod odojčadi. Pored toga, lečenje medom može biti gadan izbor za domaćinstva sa malom decom. Posebno obratite pažnju ako imate zdravstvene probleme kao što su dijabetes, bolesti srca ili gojaznost.
Komentari (1)
Plato
27.07.2018 15:42
Izvinite a gde su te bolesti koje sprecavaju konzumiranje meda. Naslov i clanak se ne podudaraju. Hvala