puder lice lepota
Shutterstock
puder lice lepota

Shutterstock

lice, Foto: Shutterstock

Kad uđete u njenu kliniku, čim pogleda vaše lice, zna što ste noć pre toga jeli i pili. Reč je o Nigmi Talib, poznatoj kanadskoj naturopatskoj doktorki sa londonskom adresom, koja je krajem prošle godine izdala knjigu Reverse The Signs Of Ageing. Dr Talib poznata je po svom metodu utvrđivanja stari li naša koža ubrzano zato što jedemo previše šećera, mlečnih proizvoda i glutena ili zato što prečesto uživamo u alkoholu. U zavisnosti od navedenih sastojaka, na koje je naš organizam vrlo često osetljiv, dr Talib definisala je „vinsko", „glutensko", „mlečno" i „lice šećera".

Mlečno lice

Tipični simptomi: natečeni kapci, vrećasti i tamni podočnjaci, sitne bele bubuljice ili akne po celom licu, posebno oko brade.

Ako vam je poznat jedan ili više navedenih simptoma, to može biti znak da vaše telo teže vari mleko i mlečne proizvode, a krivac za intoleranciju najverovatnije je laktoza.

Nepodnošenje mlečnih proizvoda može se razviti i u odraslom dobu jer se tokom života smanjuje broj enzima koji pomažu pri razgradnji laktoze. Osim na koži, može se manifestovati i podrigivanjem ili blagom mučninom nakon pijenja mleka ili mlečnih proizvoda. Oni, uz laktozu, mogu sadržati hormone i hemijske supstance, među kojima veliki deo čine antibiotici, antifungici, hormoni rasta i sl. Takve supstance mogu poremetiti balans hormona (posebno estrogena i progesterona) uzrokujući povećanu proizvodnju sebuma i začepljenje pora odumrlim stanicama i tako pospešiti razvoj bakterija i nastanak akni.

Najkritičnije je područje oko brade jer je, prema mapi lica iz kineske medicine, povezano s reproduktivnim organima. Ako sumnjate na to da ne podnosite laktozu, dr.Talib preporučuje da tri nedelje ne koristite mleko i mlečne proizvode.

Za to vreme uveče uzimajte ulje noćurka zbog njegovog snažnog protivupalnog dejstva i obogatite jelovnik namirnicama bogatim vitaminima A i E, koji su dobri za obnovu kože i creva.

Kože lice krema mazanje devojka lepotica obrve

Shutterstock

lice, Foto: Shutterstock