Farbanje kosa frizura ulepšavanje
Shutterstock
Farbanje kosa frizura ulepšavanje

Shutterstock

Farbanje kose, Foto: Shutterstock

Među tim činjenicama se sigurno nalaze i sledećih nekoliko mitova koji zapravo uopšte nisu tačni i u koje ne treba više da verujete, ako do sada jeste. U nastavku teksta ih razotkrivamo!

Farbanje smanjuje volumen kose

Zapravo, istina je drugačija. Sastojci koji utiču na promenu boje kose izazivaju povećanje kuikule, tako da svaka vlas vizuelno izgleda gušće i punije.

Farbanje oštećuje kosu

Kada nanesete farbu na kosu, otvarate kutikulu kako bi se željena boja prenela u nju i da - to izaziva oštećenje. Ali korišćenjem pravih proizvoda to možete sprečiti, poput čuvenog Olaplexa ili sličnih sastojaka koji se dodaju u farbu  da bi vam kosa bila što manje oštećena.

Morate ofarbati obrve da bi se slagale uz boju kose

Ovo nije nužno i stvar je izbora. Tamnije obrve u odnosu na kosu mogu lepo uokviriti vaše lice, a sa druge strane - ako volite da vam se slažu nijansa kose sa obrvama, ofarbajte ih.

Pranje kose nakon farbanja je u redu

Nakon farbanja bi trebalo da sačekate 72 sata pre drugog pranja kose, jer je toliko vremena potrebno kutikuli da se u potpunosti zatvori - što "zarobljuje" boju. Kada počnete da perete kosu, koristite mlaku ili hladnu, da bi sprečili njeno isušivanje. Takođe, kupanje u bazenu je veliko NE, barem dve nedelje, jer hlor otvara kutikulu i puni je mineralima, čime se boja ispira.

Farbu za kosu možete naneti kad god poželite

Da bi se boja efektno vezala za kosu, ona mora da bude čista. Pošto boja ulazi u kutikulu, kosa treba da bude potpuno oslobođena od različitih proizvoda poput voska ili laka, jer upravo oni mogu sprečiti da se boja ravnomerno primi. Najbolje je farbati 24 do 48 sati nakon pranja, jer će prirodna ulja zaštititi skalp od iritacija.

Šamponi za čuvanje boje su glupost

Istina je da investiranje u dobre i kvalitetne proizvode koji su dizajnirani za kosu tretiranu farbom može da vam donese veliku uštedu. Ne samo da će sprečiti brzo ispiranje boje, već će doprineti većem sjaju i njenoj hidrataciji.

Farbanje kosa frizura ulepšavanje

Shutterstock

Farbanje, Foto: Shutterstock