Ruže, ruža
Profimedia.rs
Ruže, ruža

Profimedia.rs

Ruže, ruža, Foto: Profimedia.rs

Predlažemo vam da se u nadolazećim toplim mesecima osvežite hladnim napitkom od ruže čija priprema zaista ne zahteva puno vremena i veliko kulinarsko umeće.

Potrebno: 

Tri četvrtine činije zapremine od 5 litara napuniti laticama ruža.

Dodati 4 kg limunske kiseline, naliti vode skoro do vrha. Pokriti tanjirom, ali ne poklopcem.

Ostaviti deset dana na suncu. Procediti.

Zašećeriti (koliko ima litara tekućine, toliko je potrebno kilograma šećera).

Mešati i staviti da stoji u poklopljenoj posudi dok se šećer ne rastopi.

Sirup uliti u flaše i dobro zatvoriti.

VAŽNA NAPOMENA:

Koristite samo domaće ruže, odnosno one za koje ste sigurni da nisu prskane pesticidima. Idealne su mirisne i grmolike baštenske ruže.