Čokoladna torta sa šljivama
Profimedia
Čokoladna torta sa šljivama

Profimedia

Čokoladna torta sa šljivama, Foto: Profimedia

Testo:

300 g oštrog brašna
20 g kakaa u prahu
50 g šećera
75 g hladnog maslaca
1 kašičica kisele pavlake
100 g otopljene crne čokolade
1 jaje

Krem:

150 g maslaca
70 g šećera
3 žumanca
1 supena kašika ekstrakta vanile
100 g otopljene čokolade
desetak prepolovljenih zrelih šljiva

Priprema:

Zagrejte rernu na 200°C. U veliku posudu pomešajte suve sastojke; brašno, kakao u prahu, šećer i maslac (pokušajte mikserom malo da sjedinite smesu) zatim dodajte pavlaku, jaje i otopljenu čokoladu pa sve zajedno dobro promešajte i zamesite testo. Ne sme vam se lepiti za prste i zato slobodno dodajte još brašna kako bi testo bilo meko i elastično. Oblikujte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i zatim pustite da odmori u frižideru kojih pola sata. U međuvremenu pripremite čokoladni krem.

U posebnu posudu pomešajte sve sastojke za krem i mutite dok ne dobijete svilenkast krem. Zatim, razvaljajte testo i pecite oko 15 minuta, a prethodno ga nabockajte viljuškom. Pustite testo da se prohladi (oko 10 minuta), prelijte krem, a na vrh poslažite uzdužno prepolovljene šljive. Sve zajedno pecite otprilike 35 minuta dok krem ne poveća svoj volumen.