Višnje, sok
Profimedia
Višnje, sok

Profimedia

Višnje, sok, Foto: Profimedia

Evo lakog načina da napravite sok u kome će uživati vaši ukućani.

Potrebno je: 5 kg višanja, 4 kg šećera, sok od 3 limuna po želji.

Priprema:

Višnje dobro oprati u nekoliko voda, pa rukama izgnječiti procediti na rešetku, a zatim na sito. Dobije se oko 3,5 l soka, pa možete dodati 1/2 l vode. U toku cedjenja možete dodati po malo vode da isperete dobro izgnječene višnje i koščice koje cedite.

Dodajte šećera onoliko koliko imate sirupa, po želji sok limuna ili 1 limuntus . Stavite na šporet da vri, ali vodite računa da nepokipi kod vrenja i obavezno pokupiti svu penu kutlačom.

Ostaviti da vri 3-4 minuta. Staklene flaše dobro oprati najboilje ako imate sa širokim grlom. Sipati u svaku flašu po malo da se zapari, a zatim puniti i zatvarati metalnim poklopcem, pa okretati flaše naopako.