Pogača
Bakina kuhinja
Pogača

Bakina kuhinja

Pogača, Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

300 ml mleka
50 ml ulja
3 jaja
500-600 g brašna
1 kašika šećera
krupna so
malo soli
20 g kvasca
150 g sira
1 kašika ajvara
100 g maslaca
semenke za posipanje
1 žumance

Priprema:

U mlakom mleku rastvorite kvasac ,dodajte jaja, pa sve izmešajte kašičicom. Dodajte ulje, brašno, so i zamesite srednje glatko testo. Pokrijte da naraste 30 minuta na toplom.

Razvijte i izdvojite sedam loptica i svaku od njih razvucite u pravougaonik. Sir izdrobite i dodajte ajvar, pa izjednačite.

Svaki pravougaonik koji ste razvili premažite omekšanim maslacem, osim zadnje, njega namažite sirom. Isecite na trake oko dva centimetra, pa traku uvijte, držeći za jedan kraj, onda savijte u krug i stavite u sredinu pleha koji ste podmazali uljem. Ređajte tako uvijene trakice sve u krug u tepsiju.

Ostavite pogaču da poraste, pa je premažite žumancetom. Pospite semenkama i krupnom solju. Pecite na 180 stepeni Celzijusovih oko 45 minuta. Na polovini pečenja pokrijte folijom.

Tagovi