Makarone s povrćem
Profimedia
Makarone s povrćem

Profimedia

Makarone s povrćem, Foto: Profimedia

Ako se jede umereno i kombinuje sa namirnicama niskog glihemijskog indeksa, testenina ne deblja niti povećava masne zalihe u telu nego telu pruža preko potrebnu energiju, pokazalo je nekoliko novih istraživanja.

Naučnici tvrde da je testenina jedan od najboljih izvora energije – složenih i kompleksnih ugljenih hidrata. Dokazi dolaze iz univerzitetske bolnice Sent Majkls iz Toronta, u čijoj je studiji učestvovalo 2.488 ispitanika, koji su u zamenu za ostale ugljene hidrate (pirinač, hleb ili krompir) nedeljno jeli tri porcije testenine.

Špagete karbonara

Shutterstock

Špagete karbonara, Foto: Shutterstock

Ideja je bila da se jedu namirnice nižeg glihemijskog indeksa, a testenina spada u takve jer se njen glihemijski indeks kreće oko 50 (na tablici do 100), što znači da nivo šećera u krvi podiže sporije od ostalih rafiniranih ugljenih hidrata. Istraživanje je pokazalo da testenina nije doprinela povećanju mase ili masnih zaliha u telu. Naprotiv, kod ispitanika je zabeležen blagi pad telesne mase, oko pola kilograma nedeljno, kaže glavni autor studije, dr Džon Sivenpiper koji je uveren da ti rezultati pokazuju da testeninu slobodno možemo uvrstiti na listu preporučenih namirnica za zdravu ishranu.

Učesnici u studiji detaljno su morali da odgovaraju na pitanja o tome šta i u kojim količinama jedu, pa su naučnici to uporedili s njihovom masom, opsegom struka i bokova i došli do zaključka da su testeninu najčešće jeli oni najmršaviji.

- To je kvalitetna namirnica i treba biti deo raznolike ishrane, no valja voditi računa o veličini obroka i o tome kako kombinujemo hranu - kaže nutricionistica Vesna Bosanac i dodaje:

- Većina testenine proizvedena je od žitarica i odlično ju je kombinovati sa mahunarkama. Naime, njima nedostaje esencijalna aminokiselina imena metionin, dok žitaricama nedostaje aminokiselina lizin. I obrnuto – mahunarke sadrže lizin, a žitarice metionin, tako da u obroku u kojem smo ih kombinovali dobijamo kvalitetne belančevine, pojašnjava naša sagovornica. Testeninu kuvajte, ali tako da ostane čvrsta pod zubima, jer je onda lakše probavljiva i ima niži glihemijski indeks nego prekuvana.