Špagete
Promo
Špagete

Promo

Špagete, Foto: Promo

Al dente testenina s osvežavajućim i ukusnim sosom na bazi sira, pinjola i bosiljka savršena je kombinacija za vruće letnje dane.

Najbolje od svega je što se sos pesto đenoveze ne kuva, već ga je moguće samleti u blenderu za manje od pet minuta.

Ovaj tip sosa danas se jede u celom svetu, ali potiče, kako mu ime govori iz severne italijanske regije Ligurije, odnosno iz njenog glavnog grada – Đenove.

Kao što Bolonja ima svoj tradicionalni recept za sos bolonjez, tako i Đenova s ponosom ističe onaj za pesto đenoveze. Štaviše, Gospodarska komora u Đenovi objavila je tačan recept za aromatični sos koji ima tačno sedam sastojaka.

U "pravom“ pestu đenoveze sosu mora se naći ligurijski listići svežeg bosiljka, mediteranski pinjoli, beli luk iz Vesalika, ligurijsko ekstra devičansko maslinovo ulje, krupna morska so i dva tipa sira – parmezan i Pekorino sa Sardinije.

Sastojci se tradicionalno sjedinjuju u tiganju, ali zbog uštede vremena i snage, mnogi ga danas pripremaju u blenderu.

Testenina s pestom može se naći u svakom ligurijskom restoranu, a na jelovniku obično budu ponuđeni treneti (testenina slična špagetima), trofie (testenina slična debljim kratkim rezancima) ili korzetti (diskovi od testa veličine kovanica).

Ipak, mnoge će iznenaditi da se u ligurskoj tradiciji testenini pridružuje i kuvani krompir kao i boranija. Krompir, testenina i boranija kuvaju se u jednom loncu, a na kraju samo promešaju s pestom, i završe s nešto narendanog parmezana. Takvo jelo Italijani zovu pasta "alla ligure con patate e fagiolini", ili "pesto avvantaggiato".

Recept za pesto đenoveze: 4 šake svežih listića bosiljka, 30 grama pinjola, 50 grama parmezana, 30 grama sira Pekorino, 2 čena belog luka, morska so po želji, ekstra devičansko maslinovo ulje po potrebi.

Priprema u blenderu: Stavite sve sastojke u blender i uključite dok ne dobijete sos.