Ovo je najpopularnija torta za 2018. godinu, nije samo ukus važan
Ovaj novi trend je prva pokrenula Adi Klinghofer, devojka iz Izraela, koja osim njih, radi i druge izvrsne stvari, a mi vam predstavljamo recept. Iako deluje komplikovano zapravo je prilično jednostavno za napraviti.
Potrebno je:
Za kore: 1 jaje, 115 gr šećera, prstohvat soli, 55 gr meda, 60 gr maslaca, 25 gr mleka, 330 gr glatkog brašna,, 1 kašičica praška za pecivo.
Za fil: 6 žumanca, 1 l mleka, 240 gr šećera, 60 gr glatkog brašna, 60 gr gustina, 90 gr maslaca, štapić vanile, 250 gr maskarponea, 400 gr slatke pavlake.
Priprema:
Jaje, šećer, so, med, maslac i mleko pomešajte zajedno i zagrevajte dok se šećer ne rastopi. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i sa prethodnom smesom umesite testo.
Razdelite testo na dva jednaka dela. Prislonite željeno slovo, koje ste napravili od papira ili kartona, na testo i rezačem za picu ili oštrim nožem prođite uz rubove slova. Sa drugim testom napravite još jedno takvo slovo. Kore pecite na 160 stepeni 10 minuta. Sastružite semenke vanile u mleko, pa zagrevajte mleko da bude vruće, ali da ne provri.
Penasto umutite žumanca sa šećerom. Dodajte im brašno i gustin.
Dodajte im polovinu vrućeg mleka, neprestano mešajući. Skinite sa vatre i dodajte maslac u vruć krem. Vruć krem prebacite u drugu posudu i prekrijte providnom folijom tik uz površinu kreme. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperturi. U ohlađenu kremu umešajte maskarpone mikserom i umućenu slatku pavlaku špatulom. Napunite špric i stavljajte fil u malim lopticama na prvu koru. Poklopite kremu drugom korom i rasporedite ostatak fila isto kao i na prvu koru. Dekorišite po želji.