zamrzivač hrana
Profimedia
zamrzivač hrana

Profimedia

zamrzivač hrana, Foto: Profimedia

Iako znate da stavljajući hranu u zamrzivač produžujete njen vek trajanja, to praktikujete samo sa nekim namirnicama. Kad biste samo malo pametnije upotrebljavali zamrzivač, uštedeli biste gomilu novca i vremena. Australski lanac supermarketa je otkrio 10 iznenađujućih stvari za koje niste imali pojma da ih bez problema možete držati u zamrzivaču.

Luk

Sirov, naseckan ili mleven, luk odložen u posudu možete držati u zamrzivaču do šest meseci, što je super praktično kad u žurbi krenete da kuvati. Tako usitnjen luk samo dodate u supu ili povrće.

Jaja

Nikad ne biste pomislili da sirova jaja opstaju u zamrzivaču do 12 meseci. Jednostavno ih razlupate i ubacite sadržaj u posudu za led. Možete dodati peršun ili začine, što je odlično ako pripremate omlet.

Sir

Sigurno ste barem jednom primetili plesan na siru, ali to lako možete da sprečite zamrzavanjem. Mocarela, na primer, sme da stoji u zamrzivaču do šest meseci, a možete je pripremati bez prethodnog odmrzavanja, što je super ako pripremate picu.

Kokosovo mleko

Kad iskoristite količinu koja vam je potrebna, ostatak mleka stoji i kvari se. Međutim, kokosovom mleku možete da produžite rok i do tri meseca. Prelijte tečnost u plastične flašice ili posudu za led pa odložite u zamrzivač.

Zeleno povrće

Svi znamo za zamrznuto povrće iz prodavnice, ali to isto možete da napravite i kod kuće. Nakon što ste sveže povrće blanširali (to mu čuva boju i ukus kod zamrzavanja), rashladite ga pod mlazom hladne vode pa dobro iscedite. Tako zamrznuto povrće može da stoji do šest meseci.

Slanina

Zamrznite slaninu na tri meseca u običnoj foliji. To će biti savršeno za brzinske karbonare na primer. Jednostavno naseckate slaninu direktno iz zamrzivača u jelo. Ne treba ni da je odmrzavate.

Orašasti plodovi

Verovali ili ne, sve orašaste plodove možete bez problema držati u zamrzivaču do šest meseci. Možete s njima da radite šta hoćete – pržite ih, ljuštite, grilujete – a potom odložite u posudu i zamrznite. Pre upotrebe ih samo ubacite u mikrotalasnu da dođu sebi.

Školski obrok

Ako ste ikad zamrzavali hleb, onda znate kako on izlazi svež kao iz pekare. Ubrzajte pripremu školskog obroka tako što ćete u zamrzivač odložiti gotove sendviče. Oni se brzo odmrznu na sobnoj temperaturi, samo izbegavajte da u njih stavite kvarljivo povrće kao što su kupus i paradajz jer oni potamne nakon zamrzavanja.

Mleko

Tako je, mleko sme da stoji u zamrzivaču do šest meseci. Možete da ga zamrznete u njegovoj originalnoj ambalaži, ali pre toga otpijte malo jer mleko poveća zapreminu kad se zamrzne. Možete i da ga prelijete u posudu za led i iz nje dodajete u smutije, supe, pa čak i kafu.

Brašno

I konačno namirnica za koju sigurno nikad ne biste pomislili da možete da je držite u zamrzivaču. Na taj način ono može da traje večno i uvek će biti sveže. To se posebno odnosi na brašno od celog zrna, koje traje kraće od klasičnog. Pobrinite se da ga izvadite na sobnu temperaturu pre upotrebe. Možete i da ga prosipati na tiganj kako biste ubrzali proces.