Torta kapućino torta
Shutterstock
Torta kapućino torta

Shutterstock

Torta, Foto: Shutterstock

Kore: 2 belanca, 2 velike kasike šećera, 1 velika i ravna kašika brašna, 40 g mlevenih oraha

Žuti fil: 6 žumanaca, 6 velikih kašika šećera, 4 1/2 velike kašike brašna, 2 kesice vanilin šećera, 400 ml mleka, 150 g putera

Grilijaš: 150 g šećera, 100 g oraha mlevenih, 200 ml tečnog slatke pavlake, mleveni orasi za posipanje torte i šlag za dekoraciju.

Uputstvo: Prvo napraviti fil od žumanaca . Žumanca sa mikserom nakratko mutiti sa šećerom , dodati vanilin šećer i razrediti sa malo mleka. Preostalo mleko staviti da provri pa u njega smesu žumanaca i brašna i ukuvati dok se ne zgusne.

Skuvani fil sipati u manju činiju i ostaviti sa strane da se hladi uz povremeno mešanje da se ne stvori korica na površini.

Napraviti karamel fil. U manju šerpu staviti kristal šećer i staviti na šporet da se šećer otopi, paziti da ne zagori. Kada šećer dobije zlatno - žutu boju i postane tečan, tako vrelog ga sipajte na papir za pečenje i ostavite da se potpuno ohladi i stegne.

Na red dolaze kore. U dubljoj posudi umititi belanca da postanu penasta , zatim dodavati šećer kašiku po kašiku . Kada se dobije čvrsta i sjajna pena lagano varjačom umešati brašno i mlevene orahe . Smesu podeliti na tri jednaka dela i peći u tri modle prečnika 20 cm . Ako možete, pecite kore u isto vreme tako ćete ubrzati pripremu . Kore mogu da se peku i jedna po jedna ali onda morate posebno da mutite smesu za svaku koru . Ako nemate kalup te velićine mozete peći na papiru za pečenje nacrtati krug od 20 cm i tako ih peci . Kora se peče na 170 stepeni oko 20 minuta , dok ne dobije svetlo žutu boju po površini. Kore ohladiti.

Omekšali puter penasto umutiti i u njega kašiku po kašiku dodavati skuvani fil od žumanaca. Miksirati jos minut-dva da se dobije fin vazdušasti krem.

Stvrdnuti šećer oklagijom izdrobiti na sitne parčiće. On moze takođe i da se samelje na mašini za orahe već kako ko voli.

U dubljoj posudi čvrsto umutiti šlag odnosno tečnu slatku pavlaku. U šlag umešati izdrobljeni šećer (ostaviti kašiku dve za posipanje po torti) i samlevene orahe.

Filovanje torte: Žuti fil podeliti na tri dela pošto se torta i spolja premazuje filom , a šlag se deli na dva dela. Na tacnu staviti prvu koru i premazati je prvo žutim filom, a preko žutog ide fil od šlaga, zatim ide kora pa žuti fil i šlag i onda ide treća kora. Celu tortu premazati žutim filom, posuti je orasima i uprženim šećerom i ukrasiti šlagom. Gotovu tortu ostaviti preko noći, a sledeći dan je služiti.