Cezar salata
Profimedia
Cezar salata

Profimedia

Cezar salata, Foto: Profimedia

Često pribegavamo kupovnom dresingu za salatu misleći da nemamo dovoljno vremena da ga sami napravimo, ali istina je da ovaj proces ne oduzima mnogo vremena, a ukus je mnogo bolji. Jedan od najpopularnijih dresinga je onaj za cezar salatu. Na internetu je mnoštvo različitih recepata, ali najbolji su, kažu profesionalci, najjednostavniji.

Potrebno vam je:

- 3 žumanceta
- kašika dižon senfa
- 2 čena belog luka
- konzerva inćuna
- 2 kašike soka od limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- pola šolje ulja od povrća
- 2 kašike narendanog parmezana
- malo soli i bibera

Priprema:

Prvo pomešajte dva izgnječena čena belog luka i konzervu inćuna dok ne dobijete glatku masu. U drugoj činiji mutite ručno žumanca, dodajte senf, pastu od inćuna i belog luka, mutite, pa dodajte limunov sok, a kada dobijete glatku masu, dodajte maslinovo ulje. Zatim mutite minut i na kraju dodajte neutralno ulje i na kraju parmezan.

Savet plus: Ako ne želite da koristite živa jaja, umesto njih upotrebite kupovni majonez. Ovaj sos možete koristiti za bilo koju salatu, ne samo cezar.