Torta s višnjama
Screenshoot Youtube
Torta s višnjama

Screenshoot Youtube

Torta s višnjama, Foto: Screenshoot Youtube

Sastojci:

Za podlogu koristite keks.

kompot od višanja (tegla od 750ml)
2 kašike gustina
5-6 kašika šećera

Ocediti višnje iz kompota, pa u onu vodu od kompota dodati šećer i kad provri dodati gustin. Kuvati uz stalno mešanje dok se ne dobije fina glatka masa. Kad je kuvano, dodati višnje i koristiti kao fil s tim da ne dozvolite da se potpuno ohladi.

Fil:

1 l mleka
250 grama šečera
3 želatina (10 grama)
1 l tečnog šlaga

U mleko staviti šećer i pustiti da provri, za to vreme rastopiti želatin po upustvu sa kesice. Kad je mleko provrilo, sasuti želatin i jos malo mešati (ne sme da vri). Skinuti i ohladiti prvo na sobnoj temepratupi, a zatim staviti u frižider i pustiti da se želatin stvrdne, oko 2-3 sata. Kad se želatin stvrdne, posebno umutiti slatku pavlaku i dodati mu smesu sa želatinom, pa mutiti mikserom jos jedno 15 minuta. Podeliti smesu na tri jednaka dela.

U šerpu koju ste obložili pvc folijom ili kalup za torte, ređati belu masu i dodati jedan deo fila od kompota koji ste takođe podelili na tri dela, i tako do kraja raditi. Na vrh torte ako je u pitanju šerpa, staviti keks, a ako je kalup onda na dno. Ostavite tortu u frižideru najbolje da prenoći, ali ako vam se žuri mozete je izvaditi i nakon 3-4 sata. Izvadite tortu iz kalupa i ukrasite po želji.