Grožđe
Shutterstock, ilustracija
Grožđe

Shutterstock, ilustracija

Grožđe, Foto: Shutterstock, ilustracija

POTREBNI SASTOJCI:

5kg crnog grožđa

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

2kg kristal šećera

5 kesica limuntusa

2 litra vode

5 staklenih flaša

PRIPREMA:

1. Operite grožđe i skinite sa peteljki

2. Zrna sameljite u mlinu za meso ili samo kratko izmiksajte u blenderu, tek toliko da se koštice ne samelju.

3. Stavite izmiksano grožđe u veliku šerpu, dodajte šećer i limuntus, dobro izmešajte sastojke, pokrijte šerpu i ostavite 24 sata. Povremeno promešajte.

4. Nakon 24 sata u šerpu dodajte vodu i kuvajte oko desetak minuta.

5. Dok je još vruć, iscedite (kroz gazu ili pasirku) i sipajte u prethodno sterilisane i zagrejane flaše, a potom ih dobro zatvorite.

6. Ušuškajte flaše u ćebe i ostavite jedan dan da se ohlade. Kada se ohlade čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu, a kada otvorite flašu čuvajte je u frižideru.

SAVET:

Iskusne domaćice kažu da je nekuvani sok ukusniji. Ukoliko se odlučite za ovu varijantu, povećajte količinu šećera na tri ili četiri kilograma, preskočite kuvanje i mešajte dosta kako bi se šećer što bolje otopio.