ručak
Shutterstock
ručak

Shutterstock

ručak, Foto: Shutterstock

PEČURKE U SOSU OD BELOG VINA

POTREBNO JE :0,5 kg pečuraka, 30 g maslaca, 0,25 dl belog vina, 0,5 dl pileće supe, kašičica suvog majorana, pola kašičice sitno seckanog crnog luka, kašika seckanog vlašca

PRIPREMA

Pečurke dobro operite, očistite ih i poređajte u vatrostalnu posudu. Pomešajte vino i supu, dodajte majoran i crni luk, pa posolite i pobiberite i prelijte preko pečuraka. Poklopljeno pecite pola sata na 220 stepeni. Poslužite s knedlama od starog hleba.

Pečurke

Shutterstock

Pečurke, Foto: Shutterstock

PIRINČANE KNEDLE SA TUNJEVINOM

POTREBNO JE: ZA KNEDLE 400 g pirinča, glavica crnog luka, 50 g narendanog kačkavalja, 1,2 l vode, 2 kocke za supu, 50 ml ulja, so

ZA FIL konzerva tunjevine, kašičica bibera, 3 kisela krastavčića, veza peršuna

ZA POHOVANJE prezle, 1 jaje

PRIPREMA

Stavite vodu da prokuva i dodajte kocke za supu. Na ulju propržite iseckan luk, pa dodajte pirinač i mešajte da upije masnoću. Postepeno nalivajte bujon. Svaki put sačekajte da pirinač upije tečnost, pa ponovo dospite. Kada je pirinač gotov, ostavite da se ohladi. Polovinu oceđene tunjevine i rendani kačkavalj dodajte u pirinač, a u drugi deo dodajte biber, iseckane krastavčiće i peršun i sjedinite u finu pastu. Vlažnim rukama pravite knedle. Svaku utisnite prstom, punite tunjevinom i ponovo oblikujte knedlu. Svaku uvaljajte u jaja i u prezle i pržite u vrelom dubokom ulju dva-tri minuta. Odlažite ih na kuhinjski papir da upiju višak masnoće.

SUPA OD SOČIVA

POTREBNO JE: 100 g sočiva, 1 glavica crnog luka, 0,3 dl ulja, 1 kocka za supu od povrća, 1 šargarepa, 1 kašika seckanog majorana, pola veze peršuna, so, ulje

PRIPREMA

Crni luk sitno iseckajte i dinstajte ga na ulju, pa kad postane staklast, dodajte prethodno oprano sočivo i kolutove šargarepe. Dinstajte još malo, nalijte vodom i dodajte kocku za supu. Na tihoj vatri kuvajte dok sočivo ne omekša, a po potrebi nalivajte po malo vode. Posolite po ukusu i začinite majoranom i sitno seckanim peršunom.

Sočivo s kobasicama

Profimedia.rs

Sočivo, Foto: Profimedia.rs

PIKANTNA REBARCA

POTREBNO JE: 1 kg svinjskih rebara, glavica crnog luka, lovorov list, kašika majorana, 2 kašike paradajz-pirea, 2 kisela krastavčića, kašika brašna, 50 ml ulja, voda

PRIPREMA

Rebra isecite na manje komade, operite ih, posolite i dobro istrljajte majoranom. Propržite komade mesa na vrelom ulju, dok ne porumene sa obe strane. Crni luk isecite na rebarca, dodajte mesu i dinstajte dok luk ne postane staklast. Nalijte mlakom vodom da sve ogrezne, pa dodajte lovorov list i na kockice sečene krastavčiće. U paradajz-pire umešajte brašno i dodajte mesu. Sve prekrijte alu-folijom i pecite sat vremena na 180 stepeni. Sa rebarcima pecite i krompir.

Američka rebarca

shutterstock

rebarca, Foto: shutterstock