Pogača
Bakina kuhinja
Pogača

Bakina kuhinja

Pogača, Foto: Bakina kuhinja

Ovoj mekoj pogači niko neće moći da odoli!

Potrebno je:

- 600-700 gr brašna ( tip 500 meko)
- 1 kockica kvasca
- 1 kašičica šećera
- malo soli
- 200 ml mleka
- 200 ml vode
- 100 gr masti

Svinjska mast

Profimedia.rs

Svinjska mast, Foto: Profimedia.rs

Priprema: Potopiti kvasac u malo mlake vode i dodati šećer. Kvasac sipati u vanglicu, dodati vodu i mlako mleko, malo brašna i so.

Ostatak brašna zajedno sa pripremljenom smesom zamesiti kao testo.

Pokriti i ostaviti da odstoji 30 minita. Mast mutiti dok ne postane penasta i bela. Kad testo naraste razviti ga u pravougaonik, premazati mašću, pa preklopiti kao za lisnato testo.

Staviti da odstoji oko 15 min, premesiti i ponoviti postupak još tri puta, a zatim preklopljeno testo staviti u podmazanu tepsiju veličine 24 cm.

Ostaviti da naraste i premazati malo odozgo mašću i peći na 180 stepeni oko 35 min da porumeni.