Donaće sirće od domaćih jabuka
Bakina kuhinja
Donaće sirće od domaćih jabuka

Bakina kuhinja

Donaće sirće od domaćih jabuka, Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

5 kg jabuka
300 g šećera
gaza

Ukoliko su jabuke kisele dodajte 500 g šećera. Ako nadjete divlje jabuke sirće će biti još bolje!

Priprema:

Jabuke dobro operite i isecite trulež, pa ih naseckajte što sitnije ili sameljite na mašini. Možete ih iseći sitno, pa ako imate neki veliki drveni tučak izlupati. Dodajte šećer.

Sipajte vodu da jabuke ogreznu, ako vidite da nema dovoljno vode dodajte slobodno još. Jabuke ne smeju biti suve jer će se ubuđati. Tečnosti ne sme biti ni previše, bar jedna četvrtina suda mora biti prazna, jer kad krene vrenje, tj. fermetacija, iskipiće ako nema mesta u sudu. Ostavite jabuke na toplom mestu jer će tako vrenje biti brže. Sud zatim pokrijte mokrom gazom i ostavite da se završi fermetacija. Kod vrenja će se jabuke podići na vrh, pa neka vas to ne zabrinjava, a tečnost će biti mutna. Fermetacija traje od 10 do 15 dana, a što zavisi od toplote. Kad se vrenje završi sve će se stišati i jabuke će pasti na dno, a sirće će se malo izbistriti.

Procedite sirće kroz čistu gazu, a talog bacite. Procedite sirće još 4 do 5 puta u razmaku od 10 dana, dok ne dobijete potpuno bistro i veoma zdravo sirće. Sipajte u staklene flaše, zatvorite i ostavite u police.

Komentari (1)

Цицка

12.08.2018 06:29

Фантастично , а ако будемо уместо шећера ставили органски мед биће још боље сирће .