Sremski kulen
Printscreen
Sremski kulen

Printscreen

Sremski kulen, Foto: Printscreen

Pravi domaći sremski kulen danas možete kupiti samo u lokalnim mesarama širom Vojvodine. Kulen u Sremu predstavlja veliku tradiciju i Sremci ga smatraju izvorno svojim, te ga stoga i zovu samo kulen.

Iako svako domaćinstvo ima svoj tajni recept za ovaj delikates, predstavljamo vam jedan provereni način da napravite kulen u sopstvenoj režiji.

Potrebno vam je:

- 5 kg svinjetine od plećke ili buta

- 2 glavice belog luka

- 100 g ljute aleve paprike

- 100 g slatke aleve paprike

- 150 g soli

- 1 dl vode

- deblje crevo za punjenje

Pre dimljenja:

Meso i luk sitno iseckajte. Pomešajte luk i meso, posolite, začinite, dolijte vodu, pa dugo mesite.

Dimljenje:

Mesom popunite crevo. Kada je puno, obmotajte ga kanapom u vidu mrežice i vežite krajeve. Kulen držite u salamuri nedelju dana. Posle salamure kulen držite na promaji da se osuši. U pušici ga dimite mesec dana. Posle dimljenja mora da zri još tri meseca na promaji.

Tagovi