Kolač, torta, desert, slatko
Shutterstock, ilutsracija
Kolač, torta, desert, slatko

Shutterstock, ilutsracija

torta, Foto: Shutterstock, ilutsracija

Sastojci:

250 grama lešnika
200 grama putera
200 grama tamne čokolade sa visokim procentom kakaa
6 jaja
200 grama šećera
3 kašike mirišljavog likera po želji
150 grama čokoladno-lešnikastog namaza

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Lešnike stavite u veliki pleh pa ih pecite u zagrejanoj rerni oko 10 minuta. Izvadite iz rerne i delimično ohladite. Ako su lešnici sa ljuskom, oljuštite ih trljanjem među dlanovima. Smanjite temperaturu rernu na 180 stepeni pa pripremite okrugli kalup za pečenje prečnika 23cm tako što ćete ga premazati puterom i obložiti papirom za pečenje (i dno i ivicu). Odvojite 200 grama oljuštenih lešnika pa ih sameljite u električnoj seckalici a ostalih 50 grama ostavite za kasnije. 

Čokoladu sa puterom otopite na pari pa kada je čokolada skoro otopljena sklonite sa vatre i mešajte dok se čokolada potpuno ne istopi. Umešajte mlevene lešnike pa pustite da odmori 5 minuta. Umutite žumanca sa šećerom dok smesa ne postane glatka i gusta pa ih pomešajte sa mešavinom čokolade, lešnika i putera. Dodajte liker pa još jednom promešajte da se sjedini. U drugoj posudi čvrsto umutite belanca pa kada su umućena postepeno ih pomešajte sa čokoladnom mešavinom. Ulijte smesu u kalup pa pecite u zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta. Izvadite pečen kolač iz rerne pa ostavite da se ohladi oko 30 minuta. Premažite gornji deo kolača lešnik kremom pa pospite preostalim lešnicima.