Torta sa bananama, torta, kafa
Shutterstock
Torta sa bananama, torta, kafa

Shutterstock

Torta sa bananama, Foto: Shutterstock

Banana split omiljeni je kolač mnogih generacija, a sada je dobio i pojačanje! Postao je torta koja se jednostavno i brzo priprema, a njen lagan ukus će vas očarati!

Sastojci:

Patišpanj:

- 7 belanaca
- 7 kašika šećera
- 2 kašika kakaoa
- 10 kašika oraha
- 3 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo

Fil:

- 7 žumanaca
- 700 ml mleka
- 2 pudinga od banane
- 4 banane

- 30 g čokoladnih mrvica
- 250 g margarina
- 8 kašika šećera

Dekoracija:

- 3 krem šlaga
- 250 ml mleka
- 100 g čokolade
- 1 kašika ulja

Priprema:

Za patišpanj: Dobro umutiti belanca, dodati šećer i još malo umutiti. Brašno pomešati sa kakaom, orasima, praškom za pecivo pa dodati polako u umućena belanca. Rernu zagrejati na 200 stepeni.

Veliki pleh obložiti pek papirom pa sipati umućenu masu i ispeći patišpanj. Kada se ohladi preseći na pola po dužini.

Za fil: Staviti 600ml mleka na šporet sa šećerom da prokuva. Žumanca umutiti pa dodati ostatak mleka, mutiti i dodati puding od banane.

Kada mleko prokuva, skloniti sa vatre i polako dodati žumanca sa pudingom sve vreme mešajući. Vratiti na laganu vatru i kuvati dok se ne zgusne. U ohlađen fil dodati umućen margarin i čokoladne mrvice.

Na koru namazati polovinu fila, poređati banane, pa opet premazati filom, odozgo položiti koru. Umutiti šlag sa mlekom i dekorisati tortu, a odozgo preliti sa otopljenom čokoladom.