Domaći majonez
Profimedia
tiganj sudovi pranje sudova

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Tiganj za prženje

Skinite tvrdokorne mrlje sa dna tiganja, najčešće od zapečenog ulja, pomoću dva sastojka koja se često pojavljuju u receptima za kućna sredstva za čišćenje - sodom bikarbonom i sirćetom. Okrenite tiganj naopako, pospite dno sodom bikarbonom i polijte sirćetom. Ostavite nekoliko minuta da mešavina nagrize zapečene delove, pa potom oribajte sunđerom za suđe i operite.

Mrlje na dušeku

U bocu s raspršivačem pomešajte u jednakim razmerama sodu bikarbonu, deterdžent za pranje suđa i alkoholno sirće. Protresite, potom naprskajte mrlje na dušeku. Uzmite običan sunđer za pranje suđa i istrljajte mrlje. Ostavite da se osuši.

Mrlje od vode na drvenom stolu

Na mrlje stavite majonez i krpom skinite mrlje sa stola. Ako sto ostane mastan, obrišite ga mokrom pa suvom krpom. Cveće u vazi trajaće duže uz šećer, so, limunov sok i votku.

Kamenac u kupatilu

U bocu s raspršivačem ulijte tri decilitra koka kole i dva puta istisnite zubnu pastu. Protresite i poprskajte površinu na kojoj se pojavio kamenac. Ostavite nekoliko minuta da kiselina nagrize kamenac, potom prebrišite krpom.

Rerna,čišćenje

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Rerna

U jednu i po šolju sode bikarbone dodajte jednu četvrtinu šoljice sirćeta i 20 kapi eteričnog ulja limuna. Izvadite rešetke iz rerne i oribajte ih tom mešavinom. Pastu nanesite na stranice rerne i vrata, krpom ili četkom dobro izribajte i ostavite da odstoji preko noći, kako bi pasta upila masnoću. Uklonite krpom natopljenom u vodi.

Daske za sečenje

Drvene daske za sečenje izribajte pastom od sode bikarbone i malo vode, pa ostavite da odstoje desetak minuta i isperite pod vodom. Plastične daske za sečenje pospite krupnom solju pa izribajte polovinom limuna.

Tastatura za kompjuter

Barem svaki drugi mesec izduvajte tastaturu pomoću kompresovanog vazduha (većina usisivača danas ima drugi otvor za izduvavanje pa je ovaj zadatak veoma lak). Nakon izduvavanja, natopiti nekoliko štapića za uši u alkohol i proći delove između tipki. Tipke prebrišite krpom isto natopljenom u alkohol i nakratko ostavite da se osuši.

Nakit

Potopite nakit u čašu s votkom i ostavite da stoji pet minuta. Izvadite napolje, isperite vodom, obrišite i nakit će biti kao nov.