Sport trening vežbanje mišići trbušnjaci trčanje čučnjevi
Shutterstock
Sport trening vežbanje mišići trbušnjaci trčanje čučnjevi

Shutterstock

Zdrav zivot , foto: Shutterstock

Naučnici su potvrdili da konzumiranje belog luka na prazan želudac povećava njegovu delotvornost, u smislu prirodnog antibiotika, pošto se bakterije, ne mogu se obraniti od njega. Ovaj prirodni lek sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, a prebogat je vitaminima i mineralima.

Redovnom upotrebom, beli luk potstiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi, pomaže pri bolestima srca, a odličan je antioksidans. U istoriji medicine, antibakterijska i antivirusna svojstva belog luka su itekako poznata, a njegovi sastojci deluju na infekcije uzrokovane bakterijama i virusima. Istraživanja potvrđuju i da ima značajna antikancerogena svojstva.

Redovito konzumiranje većih količina belog luka, smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka, osobito raka rektuma i bubrega. Ovo je tek nekoliko konkretnih slučajeva u kojima vam beli luk može biti od velike pomoći:

· Ako imate bradavice ili sličnu izraslinu, stavite na to mjesto prerezani komadić češnjaka i zatvorite to mjesto flasterom. Ostavite preko noći i ponavljajte nekoliko dana dok bradavica ne otpadne.

· Boli li vas uvo, prokuvajte dva čena pa nekoliko kapi nakapajte u njega.

· Kod reumatskih bolova natrljajte prerezani čen na bolno mesto, pa će bol popustiti.

· Ako patitei od nesanice, uveče ga jedite.

· Bole li vas mišići, jedite beli luk, opušta mišiće. 

 

Ako redovno konzumerite bar dva čena belog luka dnevno na prazan želudac, posle nekog vremena osetićete olakšanje, ukoliko imate neki od ovih tegoba.