Škola deca učionica
Shutterstock
Polazak u školu

Alo / Rajko Ristić

Polazak u školu, Foto: Alo / Rajko Ristić

Koliko puta vam se dešavalo da nemate motivaciju za učenje, da mislilte da nemate vremena, da mislite da je nemoguće naučiti nešto? Zbog toga je veoma važno znati neke savete za bolje učenje, kako bi ono proteklo lakše i bez prevelikog stresa. Ovi saveti za učenje vam u mnogome mogu olakšati pamćenje i savladavanje gradiva.

1. Napravite plan učenja

Mnogi saveti za učenje preporučuju da se napravi plan učenja. Svima se dešavalo da ne stignu da nauče potrebno gradivo, kako zbog nedostatka vremena, tako i zbog lenjosti i čuvene rečenice „Ima vremena…“ Da, tačno je da ima vremena, ali ako se ono pravilno rasporedi. Najbolje je imati rutinu u učenju, što podrazumeva da odredite vreme za učenje koje vam najviše odgovara i pokušate da ga se maksimalno pridržavate. Dakle, važno je napraviti dnevni plan koji će da sadrži sve stvari koje treba ispuniti, to znači odvojiti vreme za učenje, ali i sve ostale aktivnosti.

2. Rasporedite gradivo

Ukoliko je gradivo obimnije ili teže najbolje ga je rasporediti. Saveti za učenje sugerišu da umesto neprestanog učenja od 10 sati, bolje je podeliti to vreme na 5 dana po 2 sata. Time ćete biti više skoncentrisani, nećete imati pritisak da morate sve da završite taj dan, više ćete zapamtiti i biće vam daleko lakše.

3. Pravite pauze

Zapamtite, niste svemoćni, tako da je veoma bitno praviti pauze tokom učenja. Neprestano učenje satima ne dovodi do cilja, čak je i loše po zdravlje i zbog toga treba povremeno dati vremena mozgu da se odmori. Pauze treba da budu što kraće i češće kako bi održali koncentraciju sve vreme dok učite. Naučnici savetuju da je najbolje učiti 25 min i nakon toga napraviti pauzu od 5 min. Time ćete se podstaći da učite duži vremenski period, a da vam to ne padne teško. Ukoliko smatrate da možete duže učiti bez prestanka probajte da ga produžite, ali onda produžite i pauze. Za vreme pauze je najbolje da se okupirate nekom aktivnošću koja nije vezana za učenje, kao što je kraća šetnja, vežbanje, dopisivanje sa prijateljem ili kuvanje čaja.

Sat

Profimedia.rs

Sat, Foto: Profimedia.rs

4. Proverite sebe

Ovaj savet za učenje je veoma važan. Nakon naučenog dela gradiva i nakon pauze, dobro je proveriti koliko naučenog vam je ostalo u sećanju. To ne znači da treba celo gradivo proći ponovo, već u 5 minuta ponoviti najbitnije prethodno naučeno i nastaviti sa učenjem. Time ćete naterati sebe da bolje učite, jer ćete se truditi da zapamtite još više nego što je to bio do sada slučaj.

5. Potražite pomoć

Ukoliko vam nešto što treba da naučite nije jasno, najgore je da ga naučite napamet, jer ćete ga vrlo brzo zaboraviti. Najbolji savet je da potražite pomoć na internetu, jer nam je razvojem novih tehnologija učenje prilično olakšano. Sa druge strane ukoliko ni to ne upali, pozovite prijatelje ili kolege jer će vam oni možda konkretno pomoći ili ćete zajedničkim snagama doći do željenog cilja. Ukoliko ni to ne upali osećajte se slobodno da potražite pomoć profesora. Profesor će vam najbolje pomoći ukoliko imate nekih nedoumica.

6. Igrajte se

Veoma je važno da se ne osećate umorno ili da vam nije dosadno dok učite. Pokušajte da koristite raznobojne markere tako što ćete crvenom bojom da podvlačite najbitnije, žutom malo manje bitno, zelenom bitne detalje kao što su godine ili nepoznati izrazi i slično. Time će vam knjiga izgledati zanimljivije, a i probudiće u vama želju za učenjem. Jako je bitno dodavati beleške koje će vam pomoći da lakše razumete gradivo. Ukoliko nema dovoljno mesta u knjizi dobar savet je dodavati samolepljive papiriće na kojima ćete zapisivati beleške.

Učenik Đak Škola Obrazovanje Učenje

Shutterstock

Učenik Đak Škola Obrazovanje Učenje, Foto: Shutterstock

7. Napravite dobre uslove za učenje

Mnogi saveti preporučuju da je najbolje učiti za stolom, jer vas to održava budnim. Takođe je veoma važno da ispred sebe imate samo ono što vam je važno, dakle najbolje je mobilni telefon ostaviti negde sa strane, jer nam u današnje vreme on najviše odvlači pažnju. Postarajte se da sto na kome učite bude pored prozora ili bar u osvetljenom delu prostorije, jer ćete time biti skoncentrisaniji, a i uvek možete provetriti protoriju, što je veoma bitno. Obezbedite sebi što bolje uslove za učenje što znaci- bez galame, buke ili bilo čega što će vam odvlačiti pažnju.

8. Iskoristite najviše sa časova

Ukoliko ste se trudili da redovno odlazite na časove, pokušajte da izvučete najbolje iz toga. Pažljivo slušajte šta nastavnik priča, hvatajte beleške koje će vam pomoći u učenju kod kuće i razmišljajte o tome na šta nastavnik stavlja akcenat. Nakon završetka časa, lekciju koju ste radili obnovite isti dan, bez opterećenja da je naučite. Takođe, dopunite ili ispravite beleške ukoliko je to potrebno.

9. Učite pre spavanja

Iako nije pametno učiti noću dobro je učiti par minuta pre spavanja. Tokom sna naš mozak se odmara i pojačava pamćenje tako da postoji velika verovatnoća da ćete zapamtiti ono što ste pročitali. To naravno ne znači da treba učiti samo pred spavanje, ali neke bitne ili teže delove nije na odmet pročitati pre spavanja.

Škola deca učionica

Shutterstock

Škola deca učionica , Foto: Shutterstock

10. Nagradite sebe

Ukoliko ste zadovoljni postignutim rezultatima u toku dana, dobar savet je da date sebi oduška, da uživate u stvarima koje volite. Pogledajte neki film, družite se sa prijateljima, pročitajte knjigu. Takođe nije loše dati sebi i ceo dan tokom koga nećete učiti ništa. Tako ćete se osloboditi stresa, razmisljati o drugim stvarima, opustićete se i sutradan ćete imati volje i bićete motivisani za rad.