Novac evro štednja
Profimedia
Novac evro štednja

Profimedia

Novac evro štednja, Foto: Profimedia

Izdvajamo deset korisnih saveta za štednju koji vam mogu pomoći oko uštede.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Raspremajte za sobom

Možda vam se čini da ovo nema puno smisla, osim ako niste plaćali čistačicu, ali uredan životni prostor zaista vam može pomoći da istrajete u svom planu štednje. Osim što ćete radije provoditi vreme u urednom nego u neurednom i prljavom prostoru, lakše ćete pronalaziti i stvari koje vam trebaju i nećete bespotrebno bacati novac na nešto što već imate, ali nemate pojma u kojem se uglu vašeg doma krije.

Ostanite kod kuće

Koncerti, kafići , restorani... Izlasci tope vaš budžet, u to možete biti sigurni. Ako vam je nužan finansijski oporavak, ili želite uštedeti koji dinar, pozovite prijatelje k sebi, odaberite film, kuvajte sami, učlanite se u biblioteku... čitajte, pletite, šijte, surfujte netom... šta god... samo ne izlazite van, jer prodavnice vrebaju na svakom uglu.

Napravite zalihe

Bez obzira imali zamrzivač ili svega dve police za smrzavanje hrane, napunite ih. Naime smrznuta hrana vam se neće pokvariti, uvek ćete imati nešto pri ruci - meso, ribu ili povrće - a obrok ćete moći napraviti po želji. Uostalom, ako preterate u kuvanju, hranu uvek možete smrznuti i ostaviti za neki drugi dan.

Nemojte poludeti!

Ne dajte da vas praznici i rođendani ponesu. Naravno da niko od vas ne traži da se odreknete slavlja i čašćenja, ali ne preterujte. Nema potrebe da svom mezimcu za prvi rođendan unajmite klovna...

Uvedite džeparac

Rasporedite svoje prihode i svakom članu porodice delite dnevni ili nedeljni džeparac. Tako će svi znati kojom svotom novca raspolažu i biće pažljiviji pri trošenju.
Praktikujte rutinske preglede
Bolje sprečiti nego lečiti, stara je narodna poslovica. Dakle idite na redovite preglede kod zubara ili doktora ako imate problema sa vidom, auto redovno vozite na pregled, a proveravajte i kućne aparate i instalacije. Uz to bi bilo dobro naučiti izvoditi i neke sitne popravke.

Banka, kartice, štednja, žena

Shutterstock

Banka, kartice, štednja, žena, Foto: Shutterstock

Uradite sami!

Neke stvari su puno jednostavnije nego se čine. Ne morate za svaku sitnicu zvati majstora. Sami okrečite stan ili ofarbajte ogradu, postavite luster, sastavite kauč ili ormar... Počnite na prozoru uzgajati začinsko bilje, sami dizajnirati (i šiti) odeću...

Čuvajte energiju

O tome ste već sigurno dosta čuli, ali ako pametno trošite energiju, to će se osetiti na računu. Zato ne preterujte sa hlađenjem i grejanjem. Ako po stanu usred zime hodate bosi i u kratkim rukavima, očito ste preterali sa grijanjem, ili ako se leti morate obući da se ne prehladite, mogli biste malo ugasiti klima-uređaj. Proverite instalacije, ako vam curi slavina, promenite gumicu, ili šta je već potrebno. Time pravite uslugu ne samo sebi već i našoj dragoj i jedinoj planeti.

Poplaćajte sve račune

Svako dugovanje je problem. Još kad krenu kamate ili isključenja, stvarno ste u problemu. Zato na vreme pokrijte sva dugovanja i skinite taj kamen sa srca.
Ne trošite ono što nemate
Krediti, kartice, zajmovi... zaboravite ih, osim ako ne kupujete stan ili auto. Ne trošite novac koji nemate i ne uvaljujte se u dugove. Ako kupujete čizme na šest rata, dobro razmislite trebaju li vam i jesu li možda izvan vaših mogućnosti.