Oplenac
Đorđe Kojadinović
Oplenac

Đorđe Kojadinović

Oplenac, Foto: Đorđe Kojadinović

Kako za naš list kaže njegova sestra princeza Jelisaveta, takvu sramnu odluku doneo je prestolonaslednik Aleksandar Krađorđević.
Princeza potvrđuje naša saznanja i kaže da prestolonaslednik ne odustaje od takve odluke, uprkos njenim brojnim molbama.

Kneževo telo stiže u sredu

Telo pokojnog kneza Aleksandra u Srbiju stiže u sredu. Pokop njegovih posmrtnih ostataka obaviće se u petak, a sahrana će početi u 10.30 časova.

- On je takvu sramnu odluku doneo još pre nekoliko godina! U kripti pritom ima još dosta slobodnih mesta, ali on neće ni da čuje. Mesta verovatno čuva samo za svoju porodicu, odnosno njegov ogranak, pa će tako moj pokojni brat umesto u kripti biti sahranjen u porti, iza crkve, i što je najgore odvojen od svojih roditelja. To naravno nije u redu, ja sa tim ne mogu da se pomirim, ali ne ostaje mi ništa drugo nego to da prihvatim - priča za „Alo!“ princeza, koju sve ovo mnogo pogađa, i nastavlja:

- Kralj Petar je tu grobnicu pravio za celu porodicu. Ja sam već imala veliki sukob sa njim, prilikom prenosa posmrtnih ostataka mog oca, majke i brata Nikole. Mog brata je on hteo da sahrani u šumi! Pred patrijarhom Irinejom smo se svađali i raspravljali, i na kraju sam uspela da pobedim. Brat je sahranjen u kripti, srećom. Tada sam nudila da bratu Nikoli ja ustupim svoje grobno mesto u kripti, a članovi njegovog Krunskog saveta su mi rekli da za mene ionako nema mesta. I princ Vladimir je takođe nudio da ustupi svoje mesto, međutim, i on je prošao isto, poručili su mu: „Pa ni ti nisi planiran“ - ispričala je Jelisaveta, napominjući da nju od prestolonaslednika Karađorđevića više ništa ne može da iznenadi.

Knez Aleksandar

Oliver Bunić

Knez Aleksandar, Foto: Oliver Bunić

 

Heroj i potomak Romanovih

Knez Aleksandar Karađorđević (92) bio je sin kneza namesnika Pavla i kneginje Olge Karađorđević. Rođen je 13. avgusta 1924. godine u Vajtlodžu u Velikoj Britaniji. Čukununuk vožda Karađorđa, potomak je i ruske carske loze Romanova, kneževske loze Demidova, kao i grčkih i danskih kraljeva i kneževa. Prema porodičnom pravilniku kraljevskog doma od 1930, nosio je titulu knez od Jugoslavije. Školovao se u Itonu. Učestvovao je u Drugom svetskom ratu kao pilot dobrovoljac RAF-a i imao 1.000 sati borbenog leta. Posle Drugog svetskog rata nastanio se u Parizu. Iz prvog braka sa kneginjom Marijom Pijom od Savoje ima sinove Dimitrija, Mihajla, Sergeja i ćerku Jelenu. Iz drugog braka sa kneginjom Barbarom od Lihtenštajna ima sina Dušana. Od 2.000 godine u nastojanju da nadoknadi izgubljene decenije, intenzivno je dolazio u Srbiju. Obišao je Kosovo i Metohiju 2007. godine pružajući podršku srpskom narodu.

 

Karađorđevići

Mitar Mitrović

Karađorđevići, Foto: Mitar Mitrović

 

Dvor bez komentara

Da bismo proverili zašto Aleksandar Karađorđević ne dozvoljava da knez Aleksandar bude sahranjen u porodičnoj grobnici, gde počivaju tela 27 Karađorđevića, pozvali smo portparola kraljevskog dvora, ali on juče nije odgovarao na naše pozive.

Komentari (22)

Ako

16.05.2016 09:15

Tako ti je to kad padnu svi mitovi i legende i laži i obmane pa se velikosrbi pokapaju u dvorišta ko psi...eto onaj prvi Slobo!!!

Pako

16.05.2016 10:04

@Ako - Svakom po zasluzi!!! Eto Tudzmanu se po celoj hrvatskoj dižu spomenici i menjaju se ulice i trgovi sa Titinin imenom i stavlja njegovo...a tek kad Gotovina umre pa to će biti čudo od spomenika i besmrtnog imena...

mihailo

16.05.2016 10:17

@Ako - Mora da postoji strogo pravilo ko se sahranjuje u crkvi a ko u UREĐENOM groblju u sklopu crkve i koje još nepostoji. Tako je u Vinzoru gde je bila sahranjena kraljica Marija. i gde su svi nadgrobni spomenici isti. Ako je več sahranjen jedan sin kneza Pavla u kripti onda i ostala deca kneza moraju da budu sahranjena u kripti. Ovako to je samo samovoljha jednog nadobudnog pretedenta na presto jer biografija pokojnog kneza Aleksandra je mnogo značajnija od njegove. Samo bolesna sujeta.

Neven

16.05.2016 09:22

Zato za Grkinju koja nije rodila potomka lozi Karadjordjevica ima, a za Srbina ne ! E zato nikad i ne treba da imamo monarhe vec da budemo republika.

Pajo

16.05.2016 09:59

Sramota,ni struju ne placa a glumi gazdu.Prvo da nauci Srpski,bruka familiju.PAZYJ

tanja

16.05.2016 12:12

@Pajo - Nikog on ne bruka. Svaka porodica ima svoje odnose. Ako je potomak Romanovih, ne znači da je car Nikolaj. A što se tiče struje, velike račune, neplaćene, imao je i Draža Marković,sada imaju razni likovi "pododni i nepodobni" sa dovoljno protežiranosti u javnosti. Po opredeljenju sam republikanac, ali ova hajka je bespredmetna. Tkz. prestolonaslednik ima svoja zakonska prava koja nema Jelisaveta i to je to. On ima svoju volju i tako se ponaša, kome pravo, kome krivo.

Jasna Simonovic

16.05.2016 10:20

Činjenica jeste da je za svakoga mnogo lepše i bolje da bude više potomaka nego da svi počivaju na istom mestu ... Bolje se granati u ljudima nego u korenju...tako nekako...Lepo je kad se porodica složi i u duhu naše tradicije zaustavi, ako treba, na nekom kolenu od osnivača zdanja, kralja Petra...Ako je već učinjen porodični ustupak knezu Nikoli, lepo bi bilo da se učini i njegovom bratu i sestri...naravno uz zahvalnost...jer, "svaka je stopa grob do groba"...

Marija T

16.05.2016 10:54

Jos jedno kazivanje o prestolonasledniku.Kakv li bi tek bio da smo kraljevina a on kralj?!?

gggg

16.05.2016 13:34

@Marija T - Alav,bez milosti. U senci svoje pohlepne zene. Ne dao Bog da se to desi.

Neverovatno

16.05.2016 10:56

Hrvati napokon priznali da Dubrovnik nije njihov: Republika (Dubrovačka Republika), dokumentarna serija 2/6-Youtube

JAD I BES

16.05.2016 11:05

Ova bruka od porodice ce sada da bude zasticena jer je na snazi ono udvoristvo princu koji mu je kum i koji je nedavno ovde bio a sada se oporavlja od napada sevilnosti i poltronstva koji ga je zadesio.Umesto sto ne da ni mrtvima da pocivaju kako dolikuje,bolje je zaista da vidi ima li sanse da onog svog bludnog sina koji vec i ziivotinjama izlgeda naginje nekako povrati u realnost.

Pregovarac

16.05.2016 11:55

Ovo sto on radi izaci ce na velika vrata kao bruka citave Srbije. Cuti se na veoma intersantan humanitarni rad,fond i ptikupljanje sredstava gospodje Katarine,devijantno razbludno ponasanje sina,maca pojela dugove za racune jer je dolazio britanski princ,pa da se ne brukamo.A da neko onako neoficijelno ode da mu kaze da ovo nece moci?,Mi koliko vidim imamo jako uspesne pregovarace kojima niko i ne pomislja da kaze ne..Za ove likove blagotvorno bi bilo da im neko pokaze put.pogubise se

miki

16.05.2016 12:59

@Pregovarac - U čemu je problem potpuno porodična odluka a to što se ne slažu je dobri srpski običaj sramota jeste ali nije ni kralj ni realno nita nama ...kada bude monarhija e tada je i bruka i sramota ovde i u svetu

KRIPTA

16.05.2016 13:00

Daleko je petak,,ovde se zivi odavno na dnevnom nivou.Bice to u kripti. Kada covek umre,malo prostora treba i nema nista da ponese sa sobom, Unapred se ponosim nad mudroscu onih joji ce ovo da dovedu do one nacke na kojoj se postuju mrtvi i ne gubi dostojanstvo drzave . naroda i istorije..Do veceras ce ovo da se resi, verujte. Ma koliko da smo ljuti ,ogorceni i razocarani,mi imamo i pametne ljude koji kada je stani pani znaju kako ce. Samo ih treba pustit i ne mesati se.Profesionalci su zakon.

milan

16.05.2016 13:50

kome su oni kraljevi?

beogradskipasaluk

16.05.2016 13:53

Prvo on nije prestolonaslednik, a kamoli njkv kako se predstavlja, on može samo da bude pretedent na presto i potomak Karađorđa i to je sve,On je ono najlošije od Karađorđevića.

Arhangel

16.05.2016 14:20

Prestolonaslednika (kog prestola ?) treba sahraniti iza crkve budući da nezna srpski jezik.

Никола

16.05.2016 17:31

@Arhangel - Sto su ga i dovlacili u Srbiji.Neka ga u Americi sahrane jer zauzima prostor!

sole

16.05.2016 15:13

kakvu slogu mi srbi zelimo takvu i dobijamo. razjedinjeni Karadjordjevici, sinod zbog vladika razjedinjen, svako vuce u svoj dzep.kud politicari podeljeni oko nacionalnog interesa em i crkva.neka nam je Bog u pomoci.osvestimo se dok ne bude kasno.

mihailo

16.05.2016 17:07

@sole - Ova vest je baš čudna jer je šef kabineta pokojnog kneza Aleksandra Srđan Stanišić izjavio je da je knez Aleksandar sam odabrao mesto gde če biti sahranjen. U porti crkve na Oplencu. Da je Zavod za zaštitu spomenika izdao pismenu saglasnost knezu još 21.4.2011 god. Da je Patrijarh o tome obavešten čak 2 puta kao i Sinod SPC od samog kneza Aleksandra i da je vladika šumadinski dao blagoslov. da se knez sahrani u porti. Zašto onda ova frka?

razumni

16.05.2016 18:07

Ej, bruka je samo ovaj clanak.. i njemu slicni!! Pa dal su vam vrane mozak popile - kog bre kneza? Kneza koji nikada nije bio u svoj narod? Kneza koji je ziveo od onoga sto su mu preci izneli iz zemlje, i od svog "plemickog" porekla?! Pa ne bi ga ni takoga pustio u Srbiju, koji ce nam kad nam ziv nije dolazio?! Sta ce nam?! Imamo mi sem njega jos i onih koje bi cak trebalo iskopati, pa odneti iza prve sljive van Srbije.. Sta li ti je narode blentavi?!

Драгомир

16.05.2016 19:33

Србија има престолонаследника а зна се ко је краљ!Частим пиво ко напише тачан одговор?