Džon Alite
Profimedia
Džon Alite

Profimedia

Džon Alite, Foto: Profimedia

Alite, rođen 30. septembra 1962, rukovodi zloglasnom bandom „Bloody Albanian“ (Krvavi Albanci) iz Bronksa. Bio je član Gambino mafijaške porodice, protiv kojih je svedočio na suđenju 2011. Zanimljivo je da je 1995. Alite, koji je tada bio na uslovnoj slobodi, uhapšen zbog ilegalnog posedovanja oružja pa je proveo tri godine u zatvoru. Tri godine kasnije ponovo je osuđen - na tri meseca zatvora - i to zbog krijumčarenja sperme iz zatvora, koju je jedan zatvorenik poslao za veštačku oplodnju za svoju ženu!

Irinej: Vrlo je čudno kada četiri svetinje izgore na Vaskrs!

Sveti Sava će se ponovo izdići u Njujorku! Iako je katastrofalni požar ostavio samo zidine jednog od najlepših pravoslavnih hramova na svetu, u SPC najavljuje da će uraditi sve što mogu kako bi ponovo podigli zdanje koje je bilo duhovni centar Srba na istočnoj obali SAD. Patrijarh Irinej u izjavi za „Alo!“ poručuje da će se intenzivno raditi na tome.

- Obnovićemo Crkvu Svetog Save, ne sumnjajte u to. U tome će veliku ulogu imati Srbi iz SAD, ali i mi odavde ćemo, naravno, pomoći da se ponovo podigne hram - kaže patrijarh Irinej, koji na pitanje da li zna kako je došlo do požara koji je uništio srpsku svetinju u Njujorku objašnjava:

- Ne mogu ništa da kažem u ovom trenutku. Dobili smo izveštaj našeg konzulata, u kojem se opisuju događaji u vezi s požarom u Crkvi Svetog Save u Njujorku, ali ne mogu ništa da pričam bez konkretnih dokaza, jer bi to bile samo pretpostavke. Kada četiri pravoslavne crkve izgore u istom danu, nema sumnje da je to vrlo čudno, da je u pitanju fenomen, ali zaista ne mogu više da pričam o tome bez dokaza - rekao je patrijarh.

U SAD je osuđen 2011. na 10 godina zatvora po više tačaka optužnice u procesu protiv Gambino porodice, iako je bio i svedok protiv njih. Veoma je uticajan među Albancima u Americi, a u svet kriminala uveo ga je njegov ujak, koji je takođe bio šef albanskih bandi u Njujorku.

Za sada se ne zna da li je motiv pripadnika albanske mafije u Njujorku bio mržnja prema Srbima, ili je Saborna crkva Svetog Save spaljena na Uskrs iz nekog drugog razloga.

Darko Trifunović, profesor na Fakultetu za bezbednost, podseća da je crkva Svetog Save bila na meti albanskih ekstremista i tokom 1999. godine, kada je veći incident sprečen samo zahvaljujući njujorškoj policiji koja je čuvala hram u tom periodu.

- Albancima nije strano da pale srpske crkve. To su uostalom radili i na Kosovu i Metohiji. Sveće nisu mogle da zapale crkvu, jer svo ko je u njoj bio zna da je to nemoguće. Isto važi i za instalacije, jer u trenutku požara nikoga nije bilo unutra, svi su bili na uskršnjem ručku, što je neko mogao da iskoristi i aktivira zapaljivu napravu. Neka vas ne buni to što nije bilo ljudskih žrtava, jer je ovog puta na meti bio hram koji simbolizuju prijateljstvo između Srbije i SAD. Verujem da će se FBI uključiti u istragu - kaže Trifunović.

„Ovako će goreti i Beograd“!

Naser Mehmeti, zvani Nik, vođa albanske mafijaške grupe iz Dalasa, čestitao je Džonu Aliteu paljenje srpske crkve u Njujorku i poručio: „Svaka čast! Ovako će goreti i Beograd“!

Konzul Srbije u Njujorku Mirjana Živković izjavila je da je zvanično potvrđeno da požar u kojem je na Uskrs izgorela Saborna crkva Svetog Save u Njujorku, nije podmetnut i da još uvek traje istraga ali da nema indikacija u kom pravcu ide istraga. Ona je rekla da je posredstvom ambasade Srbije u Vašingtonu upućena nota Stejt departmentu sa zahtevom da se svi rezultati istrage stave na uvid Srbiji.

Crkva Svetog Save u Njujorku

Facebook

Crkva Svetog Save u Njujorku, Foto: Facebook

Komesar njujorške vatrogasne službe Danijel Nigro izjavio je juče da su požar u crkvi izazvale neugašene sveće. On je rekao da je požar posledica nesrećnog slučaja i da je čuvar stavio u kutiju sveće koje su još tinjale, prenosi „Njujork dejli njuz“.

Komentari (11)

milomir.dv

04.05.2016 17:14

Taj vaš izvor će verovatno da svedoči.

duduludu

04.05.2016 17:23

Znaci poznat je kao cinkaros drukara i svercer sperme. xaxaxxaxaxxaxaxaxax bruko jedna odvratna xaxaxxaxaxaxa

savo

04.05.2016 22:31

@duduludu - Gde je mogao da je prosvercuje? Imao je samo dva mesta za to. Direktno u obadva, da se ne presipa sto puta... hahaha

badza

04.05.2016 17:51

Za koga li radi ovaj nas konzul u Njujorku.Po njenoj izjavi za Srbiju sigurno NE.

Dragy

04.05.2016 19:58

To što je Albanac je sasvim razumljivo jer je dobar deo Albanaca Katoličke veroispovesti tako da sve zajedno može imati veze sa Stepincem!!!

poznavalac

04.05.2016 20:50

@Dragy - Albanci su u vecini islamske veroispovesti i manjim delom katolicke.Koje god verosipovesti bio ovaj covek, njegova istinita religija je MRZNJA i od mrznje do zlocina je samo jedan korak.Zlo je u njemu i u onima koji indoktriniraju svet mrznjom, kao i u onima koji tako nesto organizuju ili podrzavaju.A od nasih diplomata u svetu nikakva korist za Srbiju.

Griffin

04.05.2016 19:59

Ja donekle i navijam za takav scenario..Pa da vidimo da li je 1999 ili 2016 i da li je Putin na vlasti ili nije..:) Pa mislim,kada nama malima ne daju da resavamo stvari,neka resavaju veliki. 1999 su resili veliki,da vidimo da li ce i 2016/17 uraditi na isti nacin. Srpska vojska iako unazadjena,uz policiju,je toliko superiornija,da mogu slobodno i bracu iz aljbanije da prizovu.Pa neka bude kom opanci kom obojci. Sad je tu i Rusija da bude kontrateg. a ne da se Ameri setaju iznad Nisa i Beograda

savo

04.05.2016 22:25

@Griffin - Razmisljam o tom scenariju, i ima tu logike, ali posle treba ici u Hag za istu tu drzavu za koju si ratovao, isti ti politicari te proglase za zlocinca i olosa, iskljuce struju, isteraju na ulicu itd.. Sve vec vidjeno?

sole

04.05.2016 21:20

umirace u mukama od neizlecive bolesti kao onaj siptar sa Kosova koji je rusio krst sa pravoslavne svetinje.raspitajte se kako prolazi porodica istog,svi se razboleli od karcinoma.A.Dzoli prolazi kroz tesku bolest samo zato sto je satanizovala jedan narod-srpski.

Johny

05.05.2016 00:08

Muslimana ima oko 58 %, katolika 10% , a pravoslavaca oko 7%...

Andja

05.05.2016 14:26

OVO JE STRASNO,a ocekivali smo ovako nesto,pomislila sam na onog siptara koji se raspao od raka..Sa bogom se ne treba igrati,i posle mi neko kaze da ih volim i da treba biti tolerantan ,SVET JE OTISAO U KU*RAC