Haos u Sobranju
Anadolu Agency
Haos u Sobranju

Anadolu Agency

Haos u Sobranju, Foto: Anadolu Agency

Kako "Alo!" saznaje od izvora bliskih makedonskih službama bezbednosti, u toj bivšoj jugoslovenskoj republici očekuje se krvoproliće neviđenih razmera!

Naime, nakon izbora predsednika Sobranja i haosa koji je potom nastao u makedonskom parlamentu i na ulicama Skoplja, u blizini Sobranja primećeni su naoružani civili, inače pristalice Zorana Zaeva, lidera SDSM, opremljeni automatskim naoružanjem i sredstvima komunikacije!

- Svi pripadnici vojske i policije u Makedoniji dobili su hitan poziv da se jave u svoje jedinice, pošto se očekuju sukobi visokog intenziteta, i to još večeras. Situacija je veoma napeta, ka Skoplju se kreću hiljade Makedonaca, pristalica obe zavađene struje, ali ne i Albanci. Oni trenutno miruju i čekaju na razvoj situacije - kaže naš izvor.

U parlament su stigle specijalne jedinice.

Što se građana Srbije koji žive u Makedoniji tiče, trenutno nema informacija o tome da li ima ugroženih.

S druge strane, srpske službe bezbednosti, saznaje "Alo!", smatraju da kriza u Makedoniji nema šanse da se u skorije vreme prelije na našu zemlju. Naše službe su spremne za sve opcije i budno prate situaciju, otkriva izvor "Alo!".

Policija izbacuje demonstrante iz Sobranja

Snage specijane policije započele su nešto pre 22.00 da izbacuju pristalice VMRO DPMNE iz zgrade makedonskog parlamenta u koji su upali nakon što je parlamentarna većina samoinicijativno izabrala poslanika DUI Talata Džaferija za predsednika Sobranja. Prema podacima policije do 20.45 evakuisano je i oko 30 poslanika, kao i sve novinarske ekipe.

Nakon što su u zgradu počele da ulaze jače policijske snage čulo se nekoliko eksplozija, pa je isključeno svetlo.

Ispred Sobranja je napadnuta ekipa Televizija Telma.

Ispred Sobranja i dalje se nalazi veći broj učesnika protesta koje organizije Građanska incijatova "Za zajedničku Makedoniju" i koji više od 50 dana protestuju protiv izbora predsednika parlamenta i nove vlade koju namerava da formira parlmentarna većina sastavljena od SDSM i albanskih partija DUI, Besa i Alijansa za Albance.

Građani podižu šatore ispred Sobranja

Građani iz cele Makedonije koji su došli u Skoplje podižu šatore ispred Sobranja sa namerom da tu i ostanu dok se situacija ne reši.

Nima je podeljen i proglas u kojem se navodi da ostanu složni. Više od 50.000 građana nalazi se ispred zgrade Sobranja u Skoplju, a i dalje pristižu iz svih delova Makedonije.

U nekoliko gradova u unutrašnjosti Makedonije, prema informacijama medija, učesnicima protesta su upućeni pozivi da se upute na proteste u Skoplje.

Evakuisani svi poslanici Sobranja

Makedonska policija evakuisala je večeras sve poslanike iz zgrade Sobranja gde su danas izbili neredi u kojima je povređeno najmanje osam osoba.

Svi poslanici i Talat Džaferi koji je danas glasovima parlamentarne većine izabran za predsednika Sobranja odvedeni su na sigurno mesto, a lokacija zbog bezbednosti nije saopštena, javila je večeras televizija 24.

Demonstranti koji su bili okupljeni ispred Sobranja počeli su da se razilaze.

Sukobi u Skoplju

Sukobi u Skoplju počeli su danas nakon što je većina u makedonskom Sobranju koju čine SDSM Zorana Zaeva i albanske stranke, izabrala  posle prekida sednice Talata Džaferija za predsednika parlamenta, a pristalice pokreta "Za zajedničku Makedoniju" upali su u zgradu Sobranja gde ih je obezbeđenje sprečilo da se popnu stepenicama u salu u kojoj su poslanici.

U parlament su upale i osobe maskirane fantomkama, a tom prilikom povređeni su Zoran Zaev lider SDSM i poslanik te stranke Damjan Mančevski, kojima su razbijene glave.

Kako javlja dopisnik B92 iz Skoplja povređen i Zijadin Sela, predstavnik koalicije Albanaca. On je zadobio ozbiljne povrede i bori se za život.

Zijadin Sela je lider stranke "Alijansa za Albance".

Rojters je preneo da je Zaev lakše povređen u pesničenju i napominje da je Makedonija bila na ivici građanskog rata tokom ustanka manjinskih Albanaca 2001, da bi se potom situacija donekle smirila uz međunarodno posredovanje, ali su međuetničke napetosti ostale.
MIA navodi da su na prvom spratu Sobranja razvijene makedonske zastave.

Stoilković ekskluzivno za Alo!: Najgore je bilo...

- Dobro sam i zdravo kao i moje kolege i nalazimo se zajedno sa narodom. Situacija u Sobranju je trenutno mirna, a najgore je bilo u prvom trenutku kada se lako moglo dogoditi da neko pogine. Živi zid od naroda je oko Sobranja i ne dozvoljava evakuaciju albanskih poslanika. Plašim se da je ovo uvod u teške događaje ali pat situacija nije mogla da traje bezgranicno dugo - rekao je Stoiljković za nas list.

"Velika je verovatnoća da će u državi biti proglašeno vanredno stanje", javljaju makedonski mediji.

Sobranje je opkoljeno sa svih, a iz unutrašnjosti su počeli da pristižu ljudi, među kojima i članovi i simpatizeri DPSM.

Ivanov pozvao lidere stranaka na konsultacije

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov apelovao je večeras na smirivanje situacije i pozvao lidere svih političkih stranaka da sutra dođu kod njega na konsultacije.

Obraćajući se naciji, Ivanov je pozvao lidere stranaka da sutra ;započnu konsultacije i sagledaju sve opcije za izlazak iz nastale situacije.

On je pozvao građane da budu smireni i ne podležu provokacijama i dezinformacijama, a instiuticje da ponovo uspostave normalno stanje u zemlji.

Ivanov je rekao da situacija može da se prevaziđe samo poštovanjem ustavnog poretka i da niko spolja ne može da reši probleme u saglasnosti sa državnim interesima Makedonije. U obraćanju građanima on nije osudio upad u Sobranje.

Ljajmi: Dolaze Albanci

Mediji u Tirani na udarnim stranama objavili su vest da je Talat Džaferi iz Demokratske unije za integracije u Makedoniji izabran večeras za predsednika Sobranja, uz napomenu da je istorijska činjenica da u skupštinama, kako je navedeno, "triju država" predsedavaju Albanci.
"Da li vidite da je vreme, da dolaze Albanci. Polako i mudro", napisao je novinar Jadranko Keljmendi, preneo je portal Lajmi.net.

"Talat je Džaferi, predsednik je makedonskog parlamenta, Kadri Veseli - predsednik je Skupštine Kosova, Ilir Meta predsedava skupštinom Albanije"”, naveo je on.

Ovu činjenicu, kaže Keljmendi, pokušali su da spreče "ujedinjeni" Makedonci i Srbi.

"Ovo je navelo da makedonski ultradesničari na silu uđu uz gradu parlamenta i napadnu poslanike SDSM, njihovog lidera Zorana Zaeva I albanske poslanike. Pritom je najteže povrede dobio poslanik Ziadin Sela", naveo je Keljmendi, a prenosi Ljajmi.net.

Zaev

Printscreen

Zaev, Foto: Printscreen

MUP Makedonije pozvalo građane da ne ometaju rad policije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije pozvalo je večeras građane koji se nalaze ispred Sobranja u Skoplju da ne pružaju otpor policiji. U saopštenju su okupljene pristalice VMRO DPMNE pozvane i da ne ometaju rad hitne pomoći da ukažu pomoć, kako navodi, teško povređenim poslanicima, policajcima i građanima.

Dragišić: Moguć etnički sukob u Makedoniji

Nemiri u Makedoniji bi lako mogli da prerastu u etnički sukob između Makedonaca i Albanaca, izjavio je večeras političko - vojni analitičar Zoran Dragišić.

"Ovo je poslednji udarac koji, pribojavam se, Makedonija neće moći da izdrži. Bilo je pitanje kada će se dogoditi nešto ovakvo što će Makedoniju uvesti u agoniju. Bojim se da će posle ovoga teško moći da se nađe rešenje", rekao je Dragišić za Pink.

Dragišić je podsetio da se i u slučaju raspada Jugoslavije nešto slično dogodilo kada je svako otišao u svoj tabor.

"Slično će se desiti i u Makedoniji, plašim se da će se sukob između dve stranke Gruevskog i Zaeva preći u međuetnički sukob Albanaca i Makednaca", rekao je Dragišić.

On kaže da je još od Prizrenske lige Austrougarska bila sponzor velikoalbanskog separatizma.

"Sada su osetili priliku da jedan deo makedonskih teritorija stave pod svoju kontrolu koristeći haotičnu situaciju u Makedoniji. Večeras ili sutra može samo jasno da se pokaže ono što je dugo postojalo ispod žita. Svi kompromisi koje su činili Albancima su završeni", naveo je Dragišić.

On dodaje da je Makedonija bila prinuđena da prizna nezavisnost Kosova da bi sačuvala unutrašnji mir, kao i da je više od 90 odsto Makedonaca svakako protiv toga, a i onih 10 odsto kažu da su to morali da učine da bi sačuvali mir.

Analitičar Dejan Vuk Stanković je rekao da su Makedonci pokazali da su spremni da brane državu, dok je podbacila politička elita pokazavši nedostatak 'nacionalnog samopoštovanja'.

Vuk Stanković ističe da Makedonija ima još od 2001. godine problem sa funkcionisanjem države i da postoji duboka podela politička političke elite u Makedoniji.

"U ravnodušnosti EU krije se podrška jednoj opciji u Makedoniji. Za nas je interesantno da je Makedonija dobar primer šta ne smemo da dozvolimo, da vlastoljublje bude jače od državnog razloga", rekao je on dodajući da je sve prisutniji albanski nabujali albanski nacionlizam, uz podršku sa strane.

Devet lica sa povredama glave i nogu primljeno je večeras u skopsku Kliniku "Sveti Naum Ohridski", potvrdila je direktor ove zdravstvene ustanove Jasmina Čabukovska.

U Gradskoj bolnici i Urgentnom centru večeras nisu dovezene povređene osobe, potvrđeno je iz ovih zdravstvenih ustanova, javlja agencija MIA.

Visoki zvaničnik VMRO-DPMNE Antonio Milošovski optužio je Zaeva da stvara paralelnu većinu u Sobranju. Poslanici VMRO-DPMNE uzvikuju da je u pitanju puč.

Milošovski je izjavio da on i njegovi poslanici neće izaći iz skupštine i da neće dozvoliti sprovođenje tiranske platforme.

Poslanici VMRO-DPMNE gađali su stolicama pristalica Zaeva i novinare, javljaju makedonski mediji.

Lider VMRO-DPMNE i bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski putem Fejsbuka je, povodom događaja u parlamentu, pozvao na prisebnost i smirivanje strasti, prenosi MIA.

"Nasilje nije rešenje i potrebno je smirivanje strasti. Pozivam na prisebnost. Narod da ne podleže provokacijama SDSM i onih koji žele da državu gurnu u još dublju krizu i da ispune njihov scenario. Potrebno je smirivanje strasti. VMRO-DPMNE će se suprotstaviti ovim antidržavnim postupcima SDSM pravnim i političkim sredstvima", naveo je Gruevski na ovoj društvenoj mreži.

U Sobranje je upalo oko 500 demonstranata, a ispred se nalazi još nekoliko hiljada.  Obe strane pozivaju svoje pristalice da im se pridruže.

Policija se prema njima ponaša tolerantno i povremeno ih propušta da se popnu na sprat gde se nalazi pres sala. ;Preostali demonstranti u holu Sobranja uzvikuju "Makedonija, Makedonija" i "Ovo neće proći", "Nećemo predsednika parlamenta Albanca" . Oni traže nove vanredne parlamentarne izbore i pevaju pogrdne pesme na račun Albanaca.

Nezvanično na ulicama Skoplja počeli su obračuni suprostavljenih strana.

Pred zgradom makedonskog parlamentna čuje se nešto nalik na šok bombe, javlja MIA, a čuju se i pucnji.

Han osudio nasilje u Sobranju

Evropski komesar za proširenje Johanes Han najoštrije je osudio nasilje do kojeg je večeras došlo u  makedonskom Sobranju.

"Najoštrije osuđujem napade na poslanike u Skoplju. Nasilje nema mesta u parlamentu. Demokratija mora da ide svojim tokom", napisao je Han na svom Tviter nalogu.

Navodi se da sve više ljudi ulazi u Sobranje, gde po oceni ovog medija situacija postaje eksplozivna. Na snimku koji je objavljen na ovom sajtu vide se poslanici koji skaču sa galerije.

Ambasadori su pozvali političare da smire tenzije tražeći miran dijalog.

Nekoliko lakše povređenih prebačeno je u bolnicu.

Građani su prilikom upada u Sobranje srušili zaštitnu ogradu. Kako javljaju tamošnji mediji situacija je izuzetno napeta.

Deo poslanika koji imaju većinu u parlamentu i Džaferi, kao i novinari nalaze se u pres sali, u koju demonstranti mogu da uđu svakog časa.

Prisutni građani i članovi inicijative za zajedničku Makedoniju pevaju himnu Makedonije.

Do neregularnog izbora Džaferija došlo je pošto je predsedavajući Sobranja Trajko Veljanovski prekinuo sednicu Sobranja, na čijem dnevnom redu nije bio izbor novog predsednika parlamenta.

Međutim, predsedavanje je tada preuzeo najstariji poslanik u sali koji je glasovima poslanika SDSM i albanskih partija stavio na dnevni red izbor predsednika Sobranja, pa je potom Džaferi i izabran.

Dok je trajalo glasanje na kojem je 61 od 67 poslanika parlamentarne većine koju čine SDSM Zoran Zaeva i albanskih stranaka Dui, Besa i Aijanse za Albance glasalo za izbor Džaferija, poslanici pojedinačno najače stranke VMRO DPMNE Nikole Gruevskog su uzvikivali: "Ovo je puč", "Sramota" i pevali makedonsku himnu.

Džaferi je za Televiziju Telma rekao da njegov izbor nikako nije puč, jer parlamentarna većina sledi volju građana i optužio predsednika države Đorđa Ivanova da je on počinio puč odbijanjem da Zaevu poveri mandat za formiranje vlade.

Džaferi je, inače, nekadašnji komadant Oslobodilačke nacionalne armije (ONA), makedonskog pandana Oslobodilačke vojske Kosova.

Kako navodi MIA, situacija u Sobranju je napeta, a da je "neregularno glasanje za izbor paralelnog predsedavajućeg" obavljeno nakon što je Veljanovski objavio prekid sednice, ali su poslanici SDSM Zorana Zaeva i stranke makedonskih Albanaca DUI ostali u sali, gde se i dalje nalaze i poslanici VMRO-DPMNE.

 Zaev se zalaže za koaliciju sa albanskim partijama, dok se VMRO-DPMNE protivi prihvatanju albanske platforme.

Analitičari: Albanci krenuli u stvaranje svoje treće države

Albanci su krenuli u stvaranje svoje treće države na Balkanu, ocenjuju analitičari za TV Pink.

Analitičar Dragomir Anđelković istakao je da je reč o pokušaju albanskih snaga da rasture Makedoniju.

"Zaev je spreman da im da puno, ne razmišljajući o budućnosti države. Albanski separatizam je dobio krila puštanjem Ramuša Haradinaja na slobodu. Oni su spremni i na rat, a makedonski narod, kao nijedan drugi u svetu, ne želi da gleda kako mu država propada. Ako se dopusti da Albanci lome stvari, slomiće se i Makedonija", smatra Andelković.

Stručnjak za bezbednost Srđan Perišić smatra da su Albanci krenuli u stvaranje treće albanske države, a imaju podržku Zapada i NATO-a, inače se ne bi ni usudili na takav korak.

"Zapad ih je percepirao kao svoj glavni faktor. Svedoci smo sukoba i nasilja u Makedoniji, jer je nekima stalo samo do funkcija i novca", smatra Perišić.

Kako je istakao, Albanija želi intervenciju Zapada, ali samo ako je u njihovu korist. Oni nastoje da konfliktnom politikom privuku Zapad da tako i reaguje.

"Za ovaj konflikt odgovorni su EU i Brisel", smatra Perišić.

Analitičar Toni Naumovski smatra da Makedonija nakon ovoga neće biti ista, jer su izabrana dva premijera, jedan legalni i jedan nelegalni ministar, a da, kako je rekao, državni udar uništava samu državu.

"Ovo po svim osnovama ruši Republiku Makedoniju i šokiran sam jer sam se nadao da ce članovi nekih partija imati barem trunku razuma", smatra Naumovski, dodajući da će se ovi incidenti nastaviti, ako se ne uvede vanredno stanje.

On, kako je istakao, očekuje da bude uvedeno vanredno stanje, čime bi se situacija stabilizovala.

 

 

Komentari (18)

Teo

27.04.2017 20:13

To ce se i u Srbiji desiti ako ovi lopovi i kriminalci iz 90 tih se ne dozovu pameti

Kolporter

27.04.2017 20:59

Trenutak je da se Srbija umeša. Ako ne večeras,pozdravimo se sa budućnošću naše nacije.

Kosmajac

28.04.2017 00:08

@Kolporter - Ajde ne pričaj gluposti, zato što smo se mešali da oslobadjamo neke druge narode zato nam se sve ovo i dešava.

deda

28.04.2017 10:05

@Kolporter - Mesali smo se NEDOPUSTIVO u Sloveniji, Hrvatskoj i BIH i izgubili mnogo nase dece i najmilijih, DOSTA VISE!!!!!!

mrki

27.04.2017 21:24

pazi da ti opocija ne pomogne.oni su ida li kosovo.izdajicesrpskog naroda.sve su raprodali i unistili.sramota

Pera Detlic

27.04.2017 22:17

Sve ovo rade amerikanci i Brisel.Makedonci bi trebali da zatraze pomoc Putina da im pomogne da sacuvaju svoju drzavu.

aca021

28.04.2017 06:52

@Pera Detlic - Da li si svestan da Putin sem verbalne pomoci tu nemoze nista, kao i u nasem slucaju. Gaji se lazna nada da Rusi tu nesto mogu, a okruzeni smo NATO drzavama, pa ni avione nemogu da doture nego ih predpotstavljam sada rasklapaju da bi ih dopremili do nas.

Helena

28.04.2017 00:21

Zao mi je makedonskog naroda...Siptari su im urnisali zemlju..iako su manjina-po nacionalnom kljucu imaju i generale u vojsci i policiji ! Samo da znate..Siptari se ne junace ako nemaju iza neku vecu silu(kao i ustase)..oni ko kerovi samo cekaju strani poticaj pa onda se junace. UVEK SLUGE.Ovaj Zaev je najgori olos koji je prevario i svoje birace jer je Tiransku deklaraciju ubacio TEK POSLE IZBORA.Danas je za predsednika Skupstine proglasen general OVK

meda

28.04.2017 07:32

@Helena - Da, Helena, sve je tacno sto si rekla. Na zalost, to nije nista novo, svet tako oduvek funkcionise. Zna se tacno svacije mesto u toj hijerarhiji, pa svako vlada nad nekim a istovremeno je i neciji sluga.

moler

28.04.2017 10:06

@Helena - Draga moja Helena,po Vama šta bi Albanci u Makedoniji trebali da urade,kada je skoro polovina stanovnika albanskog porekla.Sasvim je normalno da više nežele status manjine nego ravnopravan tretman koji će i ostvariti na neki način da ih sada ne nabrajam.

T.

28.04.2017 00:26

Sve je koordinisano.Haradinaj pusten,drugi terorista izabran za predsednika skupstine Makedonije

jadni

28.04.2017 01:01

Jadni Makedonci..danas su morali da slusaju ratnog zlocinca iz UCK kako polaze zakletvu na albanskom(i koji nece da se digne kad svira makedonska himna)..a ti Zaeve,makedonski izdajnice...pravis koaliciju sa uck-teroristom koji je 2001 pobio maked. specijalce a posle ih masakrirali,sekli noseve...EU cuti ..a makedonci su sve radili sta im zapad kaze-a kao hvala dobijaju Veliku Albaniju ...

JO

28.04.2017 13:58

@jadni - MAKEDONCI SU TITOVA NACIJA KOJA JE "ZALIVANA" U YU I KADA JE SRBIMA BILO NAJTEZE ZABOLI SU SRBIMA NOZ U LEDJA I UZURPIRALI DEO SRPSKE ZEMLJE-STARA SRBIJA. SADA JADNI MAKEDONCI U CILJU OPSTANKA SAMI SEBE HIPNOTISU LAZIMA DA SU POTOMCI A. MAKEDONSKOG. SRBI KAO POSRNULI NAROD KOJI JE OKRENUO LEDJA PRECIMA I BOGU DOBIJA PACKEI BATINE CAK I OD CRVA POPUT MAKEDONACA I SIPTARA!NEMARE CAK NI ZA TO STO SU IM MAKEDONCI PRISVOJI SVE SRPSKE-NEMANJICKE SVETINJE.

Nikola

28.04.2017 01:35

Sve ovo je maslo Grujevskog da ne ide u zatvor!

Bosanac

28.04.2017 07:54

srbija i rusija nastavljaju da destabiliziraju Balkan svojim neopravoslavnim terorizmom i panslavenskim etno-nacionalizmom i klero-fašističkim fundamentalizmom

aca021

28.04.2017 10:09

@Bosanac - Al ga lupi.

JO

28.04.2017 13:53

@Bosanac - RAZUMEM TE. SASVIM JE LOGICNO DA MRZIS SRBE JER NIJE LAKO PRIZNATI SEBI DA TI JE PREDAK ZAMENIO BOGAZAMENITI KUCU ILI ZENU ALI BOGA? ZIVETI SA TOM IZDAJOM U SEBI NIJE LAKO.ZAISTA TE RAZUMEM.TA SIZOFREJIA I SAMOPREZIR MORAJU SE LECITI. A TI MISLIS DAJE LEK U MRZNJI PREMA ONOME STO SI BIO? NARAVNO JA TAKODJE RAZUMEM DA TI NISI "BOSANAC" I RAZUMEM OVU IGRU UBACIVANJA "ROVCA" U KOMENTARE.NIJE SRBIJA OVDE GDE JESTE ZBOG NEPRIJATELJA SPOLJA VEC ZBOG OVIH IZNUTRA A NAROCITO U MEDIJIMA.

aca021

28.04.2017 19:16

@Bosanac - Ti si bolestan.