Mušutište
Tanjug / Željko Tvrdišić 28.8.
Mušutište

Tanjug / Željko Tvrdišić 28.8.

Mušutište, Foto: Tanjug / Željko Tvrdišić

Autobusi sa Srbima, kojih je bilo oko 150, oko 12 sati u pratnji kosovske policije vratili su se iz Suve Reke i zaputili se prema manastiru Zočište, kod Orahovca gde će obeležiti slavu.

Na kraju je procenjeno da nisu stvoreni bezbednosni uslovi da Srbi dođu do porušenog manastira gde su jutros trebali da prisustvuju liturgiji.

Lokalni Albanci, koji su blokorali put Srbima prema Mušutištu, u nekoliko navrata sukobili su se danas sa pripadnicima specijalne jedinice kosovske policije.

 

Više desetina demonstranata je, kako javlja Tanjugov dopisnik sa lica mesta, uhapšeno, a među njima je bilo i povređenih, a kamenicama je pogođeno i nekoliko pripadnika kosovske policije. Policija je koristila suzavac i pendreke.

Oko 11.30 dupli kordnon specijalnih jedinica kosovske policije uspeo je da oslobodi put kroz Mušutište i da potisne demonstrante sa puta, ali se oni ni nakon toga nisu razilazili čekajući autobuse u kojima su Srbi.

 

Jedno policijsko vozilo marica, oštećeno je, javio je Tanjugov dopisnik, nakon što je kamenica pogodila desno bočno staklo na tom policijskom vozilu.

Za vreme trajanja protesta Albanaca u Mušutištu, Srbi su čekali na desetak kilometara od tog mesta u autobusima zajedno sa ministrom za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Daliborom Jevtićem.

Oni su bili u pratnji kosovske policije, a bilo je verbalnih provokacija od strane Albanaca koji su prolazili tuda.

Mušutište

Tanjug / Željko Tvrdišić 28.8.

Foto: Tanjug / Željko Tvrdišić

Do sukoba je došlo kada su specijalne jedinice kosovske policije napravile kordon ispred demonstranata i zatražili od njih da se raziđu nakon čega je došlo do sukoba između policije i demonstranta.

Demonstranti su gađali pripadnike policije staklenim flašama i kamenicama, a do incidenta je došlo u trenutku kada su policajci lišili slobode nekoliko njih koji su sedeli na putu.

Demonstranti su nosili albanske zastave i parole na kojima je ispisano "UČK" (OVK).

Na licu mesta mogu se videti ostaci polomljenog stakla i kamenice.

Albanci, mahom, meštani Mušutišta, blokirali su put koji vodi prema crkvi Bogorodice Odigitrije koja je porušena i na čijim temeljima su jutros raseljeni Srbi trebali da prisustvuju liturgiji povodom praznika Velike Gospojine.

Albanci iz Mušutišta su putem društvenih mreža pozivali prethodnih dana sunarodnike iz Suve Reke i okolnih sela da danas svojim prisustvom spreče dolazak Srba u Mušutište.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas da to što autobusi s raseljenim Srbima čekaju na ulazu u kosovsko selo Mušutište kod Suve Reke jer Albanci protestuju zbog njihovog dolaska, predstavlja izliv ekstremizma i neprikrivene mržnje prema srpskom narodu i svedoči koliko je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji zapaljiva.

 

Srbin preveo šta su Albanci uzvikivali

Srbin iz Gračanice Filip Stefanović koji je danas bio očevidac dešavanja u selu Mušutište kada su Srbi sprečeni da obiđu svoja ognjišta i porušenu crkvu na Veliku Gospojinu kaže da ga "ludilo Albanaca podseća na ono iz 99 godine" i savetovao Srbima koji su krenuli da se vrate.

"Odlično govorim albanski, pa mi nije problem da se slobodno krecem medju njima. Svi su naelektrisani i spremni da se obračunavaju sa policijom", rekao je Stefanović koji se nalazio sa druge strane sela, suprotno od kolone sa autobusima. On je rekao da su neki od njih poneli i motike, vile i ostale poljoprivredne rekvizite, dok su skoro svi naoružani kamenicama.

"Pojedini uzvikuju da će pre poginuti nego dozvoliti 'škijama' (pogrdan izraz za Srbe) da kroče opet na Kosovo, prete ubijanjem, spominju Žutu kucu.... užasno je. Koliko god mi teško bilo da to kažem, savetujem našim ljudima da se vrate, jer dolazak u Mušutište može zaista da ih košta glave", rekao je Stefanović za "Blic".

"Proklete škije ubićemo vas", "spalicemo vas zajedno sa vašim crkvama", "nije vam mesto ovde", "UCK ce vas sve poslati u Ribe" (selo u kom se nalazila zloglasna Žuta kuca), samo su neke od parola i komentara koji se mogu cuti u pomahnitaloj rulji", tvrdi Stefanović za "Blic".

 

 

Komentari (2)

Кутузов

28.08.2016 09:21

албанци су народ залутали у времену,као да су из средњег века.

100%

28.08.2016 17:26

OSVETA!!!!