Ne predaje se lako:  Baka Persa
Promo
Ne predaje se lako:  Baka Persa
Ne predaje se lako: Baka Persa, Foto: Promo

Persa Stojković (75) iz sela Paralovo, u opštini Novo Brdo, mora da plati kaznu od 50 evra ili da odleži tri dana u zatvoru jer je pre dve godine sa svog imanja isterala stoku u vlasništvu porodice Ibiši iz susednog sela Žagovačka Vrbica, nakon čega je dobila batine.

Baka Persa je osuđena za remećenja javnog reda i mira i svakog dana čeka da joj policija zakuca na vrata i povede je u zatvor jer, kako kaže za “Alo!”, ni u ludilu neće da plati kaznu.

- Skoro celo imanje su nam uzurpirali. Ostalo nam je nešto malo, svega desetak ari, i sad oni dovode stoku na našu zemlju štetu da nam prave. Žive pet-šest kilometara od nas, a stoku sve dovode u našu mahalu. Stoka sve pogazila, pojela povrće, probila ogradu. Istrčala sam da je poteram iz svog dvorišta kad me je jedan od trojice braće dohvatio i motkom izudarao po butini. Njihov lekar Albanac me je pregledao, imala sam ogroman hematom. I sada ja da platim što sam branila svoje imanje. Ma neću iz principa, nego idem u apsu. Sin kaže da platimo jer pravde za nas Srbe dole nema, ali ja ne odustajem. Ako treba i sudu u Strazburu ću se žaliti - priča baka Persa, koja je o tada više puta bila na meti porodice Ibiši. Oni godinama vrše tetor nad gotovo svim Srbima u selu, otimaju im i uništavaju imanja, više puta su uhvaćeni u bespravnoj seči šuma, ali im, kako kažu meštani, niko ne može ništa.

- Svaki put kad me vide, pokazuju rukom preko grla i dobacuju da će biti krvi. Prošle godine me je najmlađi od njih uhvatio i pola sata mi držao sekiru iznad glave. Slučaj nije pokrenut jer tužilaštvo navodno nije imalo dovoljno elemenata za pokretanje. Komšija ne sme iz kuće od njih, ja ponekad izađem da naberem šljive, natočim vode i skupim granje za potpalu, ali sve u strahu. A oni mi dobacuju: „Šta si došla da nam smetaš.“ „Ma kome smetam, ovo je moje dvorište, moja kuća“, odgovorim im, a oni se smeju i kažu: „Kao što je tvoja i država.“ Prete i sinovima. Strah me je jer deca rade, pa često ostajem sama. Ja dok živim - živim, al’ za njih mi je najgore - zavšava nesrećna žena.

 

Desetine prijava nasilnika

Svetislav Ivanović, prvi čovek opštine Novo Brdo, kaže da porodici Ibiši niko ne može ništa. - U policiji protiv njih ima desetak prijava, za mnogo toga nisu odgovarali ili bi im sudija odredio najblažu moguću kaznu. Šta to vredi kada nastavljaju da kradu, tuku Srbe i otimaju im imovinu. Da stvar bude gora, mnogi trpe maltretiranje braće i ne prijavljuju ih plašeći se da će tek onda početi da se iživljavaju. Jednostavno, ovde ljudi više ne veruju u pravdu - priča Ivanović. U ovom selu je do 1999. živelo je više od pet stotina Srba, a sada ih je ostalo svega stotinak.

Komentari (3)

toza

01.12.2015 20:46

a zašto nama služe kobre, da čuvaju vučića ili brane narod?

sramota od srbije

01.12.2015 21:09

@toza - stara zena ide na klaonicu kod albanaca sto je ona kriva sto je ziva imali srba u srbiji

ana

01.12.2015 23:20

Bako sklonite se od zveri. sad je njihovo vreme. evropa to podrzava.dusa me boli zbog ove zene. kad vidite da neko udara slabije i kidise coporativno zna se od kojih su.Zverime zelim da i njihove majke neko u starosti razvlaci