Pas kućni ljubimac čovek maženje
Shutterstock
Pas kućni ljubimac čovek maženje

Shutterstock

Pas i čovek, Foto: Shutterstock

Nova studija je pokazala da pas brzo razume kojoj osobi ne treba verovati i pre ili kasnije počinje da je u potpunosti ignoriše.

Ovo nisu bili prvi istraživači koji su otkrili moćnu intuiciju pasa. Jedna druga studija u poslednje vreme otkrila je da psi prave razliku između srećnih i ljutih izraza ljudskog lica i znaju kako da se ponašaju u skladu sa tim.

Skoro objavljena studija u časopisu "Animal Cognition" objašnjava detaljno da pas zna kada neko laže. Da bi ovo testirali, istraživači, predvođeni Akikom Takaokaom sa univerziteta japanskog grada Kjota, testirali su 34 psa u tri kruga.

Pas kućni ljubimac čovek maženje

Shutterstock

Kućni ljubimac, Foto: Shutterstock

U prvom krugu oni su na uzbudljiv način pokazali psima gde je sakrivena hrana i tako su zadobili poverenje pasa. Ali u drugom krugu isti istraživači su prevarili pse pokazujući im praznu posudu. U trećem krugu istraživači su ponovo pokazali posudu sa hranom, ali psi nisu reagovali uopšte: posuda je predstavljala stvar koja pokazuje određen nivo nepoverenja.

- Socijalna inteligencija pasa je razvijenija nego što smo mislili - rekao je Takaoka za vesti BBC-ja, dodajući da se ova socijalna inteligencija selektivno razvila tokom dugog života sa čovekom.

Ovo objašnjava zašto su psi spremni da poveruju prvi: psi se delimično oslanjaju na ljude i od njih dobijaju informacije o okolini; ako im svet ukazuje nepoverenje, oni mogu da budi uplašeni, a u nekim slučajevima i agresivni.

Budite iskreni sa psima i sigurno će vam uzvratiti vernošću i ljubavlju.