toalet wc šolja
Profimedia.rs
Toalet

shutterstock

Stomak će vam poslati signal ukoliko nešto nije uredu, Foto: shutterstock

Velika nužda ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta, lekari tolerišu do 15, međutim, ukoliko često provodite više vremena u toaletu da biste ispraznili creva, ne bi bilo loše da se konsultujete sa lekarom. Kada govorimo o "10 minuta", tu podrazumevamo odlazak u toalet bez mobilnih, novina, knjiga i svih drugih zavrzlama koje vam skreću pažnju sa "posla" koji treba da obavite.

Sve više ljudi ima problema sa crevima. Poremećaje u probavnom traktu uzrokuje dugo sedenje, stres kao i nepravilna ishrana, a mnogi od nas ne žele da oslušnu signale koje naš organizam šalje.

Ako vaš odlazak na veliku nuždu redovno traje duže od 10 minuta, to može da bude znak i ozbiljnijih poremećaja u vašem telu.

Ukoliko u toaletu sedite previše jer vas muči zatvor, pokušajte da unosite više vlakana. Takođe, uzmite i magnezijum, jer on opušta creva i pospešuje stolicu.

Ukoliko pak vam je stolica ređa i to je isto znak da u vašim crevima nije sve potaman. Prvog sekunda kada posumnjate da vas "stomak izdaje" konsultujte se sa vašim lekarom.