Vežba Vežbanje Trening Fitnes
Shutterstock
Vežba Vežbanje Trening Fitnes

Shutterstock

Vežbanje usporava napredak multipleskleroze Foto: Shutterstock

Dobro je poznato da vežbanje ima mnogo uticaja za vaše zdravlje i izgled, a jedno nedavno istraživanje koje je sprovedeno u Danskoj, pokazalo je da redovan trening može da pomogne u usporavanju napretka multiple skleroze.

Preciznije, tu moć imaju vežbe za snagu. Volumen mozga kod ljudi koji boluju od ove bolesti se smanjuje znatno brže nego što je uobičajeno, a ove vežbe mogu da uspore taj proces.

Učesnici u ovom istraživanju vežbali su dva puta nedeljno, i rezultati su bili znatno bolji. Pozitivni učinak vežbi bio je najizraženiji u kombinaciji sa lekovima, a kod nekih pacijenata došlo je i do povećanja volumena nekih delova mozga.

Šta je multiple skleroza?

Multipla skleroza (MS) je hronično oboljenje centralnog nervnog sistema. Nastanak ove bolesti rezultira problemima različitog stepena, od blage ukočenosti i otežanog hodanja do oslepljenja.

Koji su simptomi?

Ppostoji određen broj simptoma koji je vrlo karakterističan za većinu bolesnika, a to su: slabost, zamor, ukočenost, drhtanje, nejasan govor, depresiju, spazam mišića, probleme sa ravnotežom, vidom, seksualnom funkcijom, pamćenjem.

Pročitajte i: