Ivana Anđušić Maksimović
Aleksandar Dimitrijević
Ivana Anđušić Maksimović

Aleksandar Dimitrijević

Ivana Anđušić Maksimović, Foto: Aleksandar Dimitrijević

S barjakom težim od njene puške, ova 26-ogodišnja Beograđanka će u Brazilu povesti u sportske bitke još 102 naša takmičara. Šampionka u streljaštvu, uz neizbežan osmeh, za „Alo!“ priča o najsvetlijim trenucima karijere.

Trobojka koju ćeš nositi na defileu u Riju predstavlja ogromnu čast, ali i obavezu?

Pogađa u centar ko od šale

Neverovatno iskustvo su na vatrenoj liniji doživeli novinari „Alo!“ tokom intervjua sa Ivanom. U borbi za što boljim uglom naš fotoreporter Aleksandar Dimitrijević je stao ispred nišana šampionke. Ispoštovao je bezbednosnu proceduru i stao je u zaklon iza stuba. Samo što je uhvatio krupan kadar, Ivana je opalila i probušila sam centar. Na našu opasku da smo spremni da stavimo jabuku na glavu, a da ona zapuca u stilu Viljema Tela, Ivana nas je „oladila“... - Uz sportsko oružje sam odrasla, ali nikad ga nisam koristila van streljane. Ni lov me nikada nije privlačio.

- U ovakvim prilikama, koje se dešavaju jednom u životu, čovek samo može da bude ponosan i tada nikakve prepreke ne postoje. Generalno, tremaroš sam, ali ne osećam nikakav pritisak već jedva čekam da umarširam sa mojim kolegama na najpoznatiji stadion na svetu.

Sve ovo doživljavaš kao najveće sportsko, ali i državno priznanje?

- Kako i ne bih kada znamo da je pre mene u Londonu zastavu nosio Novak Đoković. A pre njega sve same sportske gromade - Jasna Šekarić, Dejan Bodiroga, Vladimir Grbić, Igor Milanović, Dražen Dalipagić... To je priznanje ravno olimpijskoj medalji.

Uvežbavaš li korak, držanje, uostalom - treba imati i snage za nekoliko sati nošenja barjaka na otvaranju Igara?

- Iskustvo sa Mediteranskih igara, gde sam već nosila zastavu, značiće mi puno. Možda vam delujem krhko, ali sam fizički dobro pripremljena. Mentalno još više. Uostalom, u olimpijskom timu Srbije ima puno momaka koji će mi pomoći ako zagusti. Valjda će mi i putanja do postrojavanja sportista biti kraća od predstavnika Argentine i Australije, pošto se slovo „S“, kao Srbija, nalazi pri kraju alfabeta. Ma samo da se ne sapletem. ha, ha, ha

Odmah posle ceremonije otvaranja čeka te izlazak na vatrenu liniju, pucaš za medalju već 6. avgusta?

- Jeste malo neobično što ću pred prvi nastup spavati svega pet-šest sati, ali čak i da me probudite usred noći, ja bih se u sekundi fokusirala na metu. Zastava Srbije može samo da mi donese sreću.

Saveti trenera, oca Gorana, majke Mire, brata Marka, takođe strelca, znače puno?

- Podrška porodice je preduslov za sve lepe stvari u životu. To što je tata bio olimpijski šampion u Seulu 1988. godine predstavljalo je do nekog trenutka i teret, a onda se 24 godine kasnije meni dogodio London.

Ivana Anđušić Maksimović

Aleksandar Dimitrijević

Foto: Aleksandar Dimitrijević

Na ruci si još pre pet godina tetovirala olimpijske krugove, a da li posle Rija možemo da očekujemo novi tatu - neku zlatnu medalju?

Zovu me da im budem barjaktar na svadbi

Dok priča o zastavi Srbije, iz Ivaninih očiju izbija neverovatan sjaj. Svesna je časti koja joj je pripala, ali je spremna i da se našali. Na naše pitanje - ima li iskustva sa zastavom sa nekih veselja, nasmejala nas je odgovorom: - Od momenta kada je objavljeno da ću baš ja biti barjaktar olimpijskog tima Srbije u Riju nazvalo me je puno prijatelja, kažu mi da ću dobiti novo zaduženje na njihovim svadbama. Dakle, biće posla za mene i posle Brazila.

- Ko zna, videću, nisam još razmišljala o tome. Posle olimpijskih krugova sam stavila novu tetovažu, ali ona simbolizuje porodicu. Trenutno mi je u fokusu da u Riju ostvarim što bolji rezultat, a naravno da sanjam i o zlatnoj medalji. Ako se to desi, čekajte me sa trubačima na dočeku u Beogradu!

Kako uspevaš da se pred pucanje isključiš iz svega što te okružuje?

- Na tome radim sve ove godine, zato imam i psihologa. Sportsko streljaštvo je psihološki sport i sve je do mentalne snage. Koliko dopustiš da te ometaju neke misli koje nisu u vezi sa pucanjem, toliko nećeš uspeti. U toj situaciji se trudim da budem samo u sadašnjem trenutku i da se maksimalno fokusiram na ono što radim. Sprečavanje negativnih misli je ključna stvar u ovom sportu.

Sanjaš li o izlasku na balkon gradske skupštine?

- To je mesto koje svako želi da doživi i volela bih opet da se popnem na balkon. Iskreno, sanjam i o porodičnom dočeku. Verujem da ću se posle boravka u Brazilu uželeti sarmica sa zeljem, ruske salate, čorbe i roštilja, ali ne bih volela da mučim majku koja stvarno dobro kuva.

Jasna Šekarić velika podrška

- Osim porodice i supruga, postoji još mnogo dragih ljudi, a Jasna Šekarić zauzima posebno mesto. Naša šampionka mi je bila neverovatna podrška na Olimpijskim igrama u Londonu 2012, a i danas je tu da mi pomogne stručnim savetima - s velikim respektom će Ivana.

 

Ivana Anđušić Maksimović sa dečkom

Marko Metlaš

Ivana Anđušić Maksimović sa suprugom Danilom, Foto: Marko Metlaš

Volim da vidim mog Danila u streljani

Dok smo s Ivanom razgovarali u novobeogradskoj streljani, pred kraj treninga je ušetao njen suprug, košarkaš Danilo Anđušić. Dok je džentlmenski u automobil unosio Ivaninu pušku i kofer pun „ratne“ opreme, Ivana nam je otkrila da će u Riju imati vatrenu podršku. - Uz oca Gorana, na tribinama će tokom Olimpijskih igara biti i moj Danilo. Podrška supruga mi puno znači. Streljaštvo je sport koji zahteva maksimalnu koncentraciju, ali pri ulasku na vatrenu liniju obavezno razmenimo bar mig ljubavi i podrške - uz osmeh će Ivana.

 

Komentari (2)

srce

25.07.2016 00:24

spusti loptu malo

Sitnica

25.07.2016 10:19

Све честитке и добре жеље Ивани. Скрећем пажњу да је Ивана била Максимовић а сада се удала за Анђушића и додала његово презиме. Дакле, Ивана Максимовић Анђушић а не обрнуто, како сте написали.