Francuzi
Profimedia.rs
Francuzi

Profimedia.rs

Foto: Profimedia.rs

Ostrvljani nisu zaboravili baraž kvalifikacija iz 2009. godine za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi, kada je u 103. minutu napadač „trikolora“ Tijeri Anri rukom u dva navrata dotakao loptu i asistirao Vilijamu Galasu, koji je savladao Šeja Givena i odveo svoj tim na Mondijal!

U oba tima ima igrača koji su učestvovali u meču u kojem su se Irci osećali poniženo i opljačkano, a svi oni se slažu da će incident od pre skoro sedam godina imati bar mali uticaj na današnji meč.

Irci imaju nekoliko problema sa povredama, ali ne bi trebalo da ih previše ometu, a Robi Brejdi, heroj pobede nad Italijom, samo želi da ponovi igru iz tog duela.

- Veoma sam ponosan što sam Irac. Za mene je neopisiva sreća i čast da sam samo mali deo istorije. Imamo čemu da se nadamo - poručio je Brejdi.

Dok se još čeka da Francuzi eksplodiraju i igraju na višem niovu i u skladu sa kvalitetom, koji do sada nisu preterano pokazali, selektor „trikolora“ Didije Dešan smatra da je nokaut faza novi početak.

- Sve ono što je bilo u grupnoj fazi više nije bitno. Idemo dalje i korak po korak. Znamo da su Irci ozbiljna ekipa, ali uz pomoć publike nema razloga da ne prođemo dalje - rekao je Dešan.

Posle ova dva tima, snage će odmeriti Nemačka i Slovačka (18), a „panceri“ žele da se iskupe za šokantni poraz u prijateljskom susretu pre mesec dana. Program će zatvoriti Mađarska i Belgija (21). Ove dve ekipe igrale su na EP 1972. godine u meču za treće mesto, Mađari su tada slavili, a sada su željni pobede jer su posle 44 godine na Evropskom prvenstvu.